СЦБИСТ - железнодорожный форум, блоги, фотогалерея, социальная сеть СЦБИСТ - железнодорожный форум, блоги, фотогалерея, социальная сеть
Вернуться   СЦБИСТ - железнодорожный форум, блоги, фотогалерея, социальная сеть > Помощь студентам, аспирантам, учащимся > Учебные материалы железнодорожной тематики > Студенту-путeйцу

Студенту-путeйцу Этот раздел предназначен только для публикования готовых работ по направлению Путь, путевой хозяйство, изыскания и строительство железных дорог, мосты и тоннели. Темы с вопросами открывайте в разделе "Курсовое и дипломное проектирование"

Ответ    
 
В мои закладки Подписка на тему по электронной почте Отправить другу по электронной почте Опции темы Поиск в этой теме
Старый 10.08.2011, 16:10   #1 (ссылка)
Crow indian
 
Аватар для Admin


Регистрация: 21.02.2009
Возраст: 42
Сообщений: 29,003
Поблагодарил: 397 раз(а)
Поблагодарили 5856 раз(а)
Фотоальбомы: 2567
Записей в дневнике: 655
Загрузки: 674
Закачек: 274
Репутация: 126089

Тема: Капітальний ремонт колії


Капітальний ремонт колії

Курсовая работа

Скачать

Цитата:
ЗМІСТ

Вступ
1. Аналіз фактичного стану залізничної колії
2. Визначення відповідності типу ВБК умовам експлуатації
2.1 Встановлення категорії колій
2.2 Конструкція та характеристики верхньої будови колії
3. Обґрунтування виду ремонту колії, який призначається
3.1 Призначення виду ремонтно-колійних робіт
4. Розробка технологічного процесу ремонту колії
4.1 Розрахунок основних параметрів технологічного процесу ремонту колії
4.2 Вибір колійних машин, механізмів та інструменту для виконання ремонту
4.3 Формування схем господарчих поїздів для виконання робіт у “вікно” і визначення їх довжини
4.4 Визначення поправочних коефіцієнтів до технічних норм часу на виконання ремонтно-колійних робіт
4.5 Розрахунок необхідної тривалості "вікна" для виконання основних робіт
4.6 Організація робіт
4.6.1 Підготовчі роботи
4.6.2 Основні роботи
4.7 Організація робіт колієрозбирального та колієукладального поїздів
4.7.1 Опоряджувальні роботи
4.8 Складання відомості витрат праці на виконання ремонтно-колійних робіт з побудовою графіка основних робіт і графіка робіт по днях
5. Основні показники технологічного процесу
6. Заходи з охорони праці
Список літератури
Додаток


ВСТУП

Основою залізничного транспорту українських залізниць (УЗ) є колійний комплекс (залізнична колія та колійне господарство) - частка цієї галузі складає більше 45% всіх основних фондів залізниць. Від безпечної і якісної роботи, в першу чергу, саме цієї галузі залежить забезпечення процесу перевезень на залізницях (виконання залізничним транспортом своєї функціональної задачі), а також забезпечення безпеки руху поїздів із встановленими швидкостями.
До складу колійного комплексу входять 110 дистанцій колії для виконання робіт поточного утримання колії, 39 колійних машинних станцій для виконання ремонтів колії, 35 механізованих виробничих баз по збиранню і реновації рейок-шпальної решітки та стрілочних переводів, 6 рейкозварювальних підприємств для виготовлення рейкових плітей безстикової колії та ремонту рейок, 6 заводів по виробництву залізобетонних шпал.
Залізнична колія і колійне господарство має потужний потенціал основних засобів, що включає: 31,0 тис. км розгорнутої довжини головних залізничних колій, 17,0 тис. км станційних колій різного призначення, 3,3 тис. км під'їзних колій до промислових підприємств, 67,7 тис. стрілочних переводів і перетинів колій, більше 7,5 тис. мостів і близько 20 тис. штучних споруд.
В сучасних умовах роботи залізничного транспорту працівники колійного господарства УЗ використовують нові ресурсозберігаючі технології при ремонтах колії, проводять реконструкцію колійного розвитку станцій з укладанням стрілочних переводів на залізобетонних брусах, готують колію для підвищення швидкостей руху поїздів на напрямках міжнародних залізничних транспортних коридорів, ефективно ведуть машинізоване поточне утримання безстикової колії, в тому числі з довгими рейковими плітями, підвищують терміни служби елементів верхньої будови колії. Зниження обсягів перевізної роботи і вантажонапруженості, наступне збільшення міжремонтних термінів і періодичності ремонтів колії викликає необхідність зміни підходів до організації утримання і ремонтів колії та підвищення її надійності.
В курсовому проекті виконується розробка технологічного процесу модернізації залізничної колії для заданих умов.

1. АНАЛІЗ ФАКТИЧНОГО СТАНУ ЗАЛІЗНИЧНОЇ КОЛІЇ

На організацію та планування робіт поточного утримання та ремонтів колії чинять суттєвий вплив експлуатаційні умови роботи залізниць: вантажонапруженість, навантаження на вісь рухомого складу та швидкість руху поїздів, що визначають інтенсивність накопичення залишкових деформацій в елементах колії, частоту виконання ремонтів і витрати праці на поточне утримання колії; обсяг перевезень сипучих вантажів, що визначає інтенсивність засмічування та забруднення баласту, міжремонтні строки та витрати праці на поточне утримання колії; розгалуження залізничної мережі, що визначає можливості переключення руху поїздів на сусідні лінії під час виконання ремонтних робіт; кліматичні умови, що визначають тривалість теплого часу року для виконання капітальних ремонтно-колійних робіт.
Параметри верхньої будови колії наступні:
конструкція колії - безстикова;
тип рейок - Р65 (без термічного зміцнення);
приведений знос рейок - 21 мм;
шпали - залізобетонні;
проміжне скріплення - роздільне типу “КБ”;
баласт - щебеневий.
Експлуатаційні умови роботи колії:
кількість колій на ділянці - 2;
наявність електрифікації ділянки - електрифікована;
наявність автоблокування на ділянці - оснащена автоблокуванням;
серія ведучого локомотива - ВЛ80;
за добу проходить пасажирських поїздів - 22;
за добу проходить вантажних поїздів - 17;
за добу проходить одиночних локомотивів - 3;
швидкість руху пасажирських поїздів - 100 км/год;
швидкість руху вантажних поїздів - 80 км/год;
швидкість руху одиночних локомотивів - 90 км/год;
вантажонапруженість ділянки - 30 млн. т брутто/км в рік;

2. ВИЗНАЧЕННЯ ВІДПОВІДНОСТІ ТИПУ ВБК УМОВАМ ЕКСПЛУАТАЦІЇ

2.1 ВСТАНОВЛЕННЯ КАТЕГОРІЇ КОЛІЙ

Періодичність виконання ремонтно-колійних робіт базується на класифікації колій в залежності від вантажонапруженості й встановлених швидкостей руху поїздів, за якою залізничні колії підрозділяються на 7 категорій згідно з положенням ЦП/0113.
Величина вантажонапруженості приймається за даними відділку (дирекції) залізниці середньою за останні 3 роки, але не менше досягнутої за останній рік.
Встановлені швидкості пасажирських і вантажних поїздів визначаються у відповідності до наказу начальника залізниці про встановлені швидкості руху по максимальній допустимій швидкості для пасажирських і вантажних поїздів без врахування окремих кілометрів і місць, по яким зменшена максимальна швидкість по кривих малого радіуса, стану колії, штучних споруд або по іншим причинам.
При курсовому проектуванні категорія колії встановлюється за значеннями вантажонапруженості та максимальних швидкостей пасажирських і вантажних поїздів на ділянці залізниці на основі “Положення про проведення планово-запобіжних ремонтно-колійних робіт на залізницях України”.
Таким чином (при швидкостях руху пасажирських поїздів - 100 км/год, вантажних - 80 км/год та вантажонапруженості - 25 млн. т брутто/км в рік) - колія відноситься до III категорії.

2.2 КОНСТРУКЦІЯ ТА ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРХНЬОЇ БУДОВИ КОЛІЇ

На головних коліях всіх категорій використовуються дві конструкції колії: безстикова колія з залізобетонними шпалами та ланкова колія з залізобетонними і дерев’яними шпалами. Основною конструкцією є безстикова колія, а основною перспективною конструкцією є безстикова колія з довгими рейковими плітями довжиною до блок-ділянки або перегону.




3. ОБҐРУНТУВАННЯ ВИДУ РЕМОНТУ КОЛІЇ, ЯКИЙ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ

Модернізація колії призначається для періодичної повної заміни рейко-шпальної решітки на нову на коліях швидкісної, I-IV категорій з одночасним очищенням і поповненням щебеневого баласту.
При модернізації колії виконуються такі роботи: заміна рейко-шпальної решітки та стрілочних переводів, що лежать у головних коліях; заміна інвентарних рейок на рейкові пліті безстикової колії; очищення щебеневого баластного шару та планування баластної призми з доведенням її до нормальних розмірів; заміна баласту з недостатньою несучою здатністю; виправлення з поставленням колії на проектну відмітку в профілі; виправлення кривих у плані з відновленням проектних радіусів; приведення розмірів земляного полотна у відповідність з встановленими; зрізання обочин земляного полотна; ремонт водовідвідних і укріплювальних споруд; ремонт переїздів; поновлення колійних і сигнальних знаків, покілометрового запасу матеріалів верхньої будови колії, колійних пристроїв рейкових кіл та інші роботи, передбачені проектом з модернізації ділянки колії.

3.1 ПРИЗНАЧЕННЯ ВИДУ РЕМОНТНО-КОЛІЙНИХ РОБІТ

В залежності від категорії колії призначаються види ремонтно-колійних робіт по заміні верхньої будови колії з дотриманням технічних умов і нормативів на її укладання.
Модернізація колії та стрілочних переводів або капітальний ремонт з використання старопридатних матеріалів верхньої будови колії призначаються при умові нароблювання нормативного тоннажу (або досягнення нормативних термінів) з урахуванням критеріїв, які визначають фактичний стан колії (табл.2). Основний критерій - сумарний одиночний вихід рейок у дефектні, шт/км, за весь термін їх служби у середньому на ділянці ремонту. Додаткові критерії - кількість непридатних елементів верхньої будови колії, %.







4.7 ОРГАНІЗАЦІЯ РОБІТ КОЛІЄРОЗБИРАЛЬНОГО ТА КОЛІЄУКЛАДАЛЬНОГО ПОЇЗДІВ

Розбиральний кран знімає з колії рейкові ланки і складає їх на своїй платформі у пакет. Після цього цей пакет перетягується на платформи головної частини поїзда (ближнє перетягування).
Для того, щоб не допустити зупинення робота колієрозбирального крана при розбиранні рейкових ланок, ця ближня перетяжка пакетів повинна здійснюватись за час зняття рейкової ланки.
В ході подальшої роботи всі платформи середньої частини, таким чином,, будуть завантажені перетягнутими на них пакетами старопридатних рейкових ланок.
Після завантаження їх відчіпляють від колієрозбирального крана, моторною платформою перевозять до основного состава колієрозбирального поїзда, І причіпляють до нього. Вантажними лебідками пакети рейкових ланок перетягуються на побіжні платформи основного состава (далека перетяжка). Після цього звільнені від пакетів платформи моторною платформою подають до розбирального крана колієрозбирального поїзда і технологічний цикл повторюється.
Колієукладальний кран при укладанні чергової рейкової ланки захоплює її своєю траверсою і крановим візком підіймає ланку зі своєї платформи, виносячи її поперед себе, та опускає на баластну призму.
Після з'єднання на баластній призмі опущеної рейкової ланки з раніш укладеною кран наїжджає на неї, а в цей час кранові візки переміщуються назад для строповки нової рейкової ланки. Кран піднімає її догори з одноразовим виносом уперед себе, і так до останньої ланки.
В цей час пакет рейкових ланок з ближньої до крана платформи подається на платформу крана.
При добрій організації праці додаткового часу на перетяжку пакетів не знадобиться.
Для забезпечення безперервної безупинної роботи колієрозбирального крана необхідно, щоб протягом цього циклу чи часу оберту головного состава витрачалось якомога менше часу на формування наступного пакета ланок на платформі розбирального крана чи укладання наступного пакета укладального крана.

4.7.1 ОПОРЯДЖУВАЛЬНІ РОБОТИ
Па першій ділянці на третій день роботи не ведуться. На четвертий день починаються виправні роботи після очищення щебеню та опоряджувальні роботи
Спочатку 5 монтерів колії розбирають тимчасовий переїзний настил. Після їх закінчення вони встановлюють, фарбують колійні знаки та укладають стелажі для покілометрового запасу. Потім машина ВПО-3000, яку обслуговують 7 машиністів, виконує суцільне виправлення колії з підбиванням шпал. Слідом за нею машина Unimat - 08 рихтує криві відповідно до розрахунків (її обслуговують 5 машиністів). За нею струг-снігоочисник СС-І, який обслуговують 2 машиністи, зрізає узбіччя, очищує кювети, частково збирає баласт з укосів, насипів та виїмок, Слідом за стругом машина КОМ-300 виконує аналогічну роботу в місцях, де наявні перешкоди для струга (її обслуговують 4 машиністи).
За нею грейферним краном завантажуються на платформи шпали, які відірвалися під час заміни рейко-шпальної решітки. Його обслуговують 2 монтери колії та 1 машиніст. Слідом хопер-дозаторна вертушка, яку обслуговують 2 монтери колії та 2 машиністи, вивантажує баласт у місцях його нестачі. Щебінь вивантажується на кіпці шпал, а в середину колії тільки в місцях зарядження і розрядження машини RМ-80. Потім рухається динамічний стабілізатор, то виконує ущільнення баластової призми. Його обслуговують 3 машиністи. За ним вакуумний навантажувач баласту ВНБ прибирає зайвий баласт біля опор контактної мережі, сміття після очищення лотків і влаштовує виходи із кюветів. Його обслуговують 2 машиністи. Сміття ВНБ завантажує у спецсостав, що обслуговують 2 машиністи. Машина Duomatic 09-32 виконує суцільне виправлення і рихтування колії з підбиванням шпал, її обслуговують 4 машиністи. Одночасно бульдозер-екскаватор очищує нагірні канави і планує грунт. Після закінчення роботи грейферного крана та хопер-дозаторної вертушки 4 монтери колії приєднуються до 5 монтерів колії та разом завершують встановлення, фарбування колійних знаків та укладання стелажів для покілометрового запасу. Після перерви вони укладають тимчасовий переїзний настил. Слідом 2 монтери колії очищують опори контактної мережі від залишків баласту, а після цього виконують планування нагірних канав на першій ділянці Ці роботи виконуються також на 6-й, 9-й і 11-й дні
Па п'ятий день виконується вивантаження плітей на першій та на частині другої ділянки На сьомий день виконується вивантаження плітей безстикової колії на другій і на половині третьої ділянки. На десятий день пліті вивантажуються на частині третьої ділянки, що залишилася, на четвертій і на п'ятій ділянці
Чотири хопер-дозаторні вертушки, у кожній з яких по 25 вагонів, вивантажують баласт на 4-й, 6-й, 9-й, 11-й дні довгострокового "вікна" на фронті 2500 м щоденно. Слідом за вертушкою машина Duomatic 09-32 виконує суцільне підбивання колії.

4.8 СКЛАДАННЯ ВІДОМОСТІ ВИТРАТ ПРАЦІ НА ВИКОНАННЯ РЕМОНТНО-КОЛІЙНИХ РОБІТ З ПОБУДОВОЮ ГРАФІКА ОСНОВНИХ РОБІТ І ГРАФІКА РОБІТ ПО ДНЯХ

При складанні технологічних процесів на колійні роботи визначається кількість робітників у бригаді та витрати часу на роботу машин і механізмів. Для цього використовуються типові технічні норми часу, які показують витрати праці для виконання одиниці роботи, яку в свою чергу називають вимірювачем. Норми часу для робіт, які виконуються бригадою, групою або однією людиною, вимірюються в людино-хвилинах; для робіт, які виконуються з використанням машин і механізмів, в машино-хвилинах.
Розрахунок витрат праці на виконання ремонтно-колійних робіт (модернізації колії) оформлюється у вигляді відомості стандартної форми (табл.4.2).
Складання відомості витрат праці здійснюється наступним чином.
В колонку 2 вносять найменування всіх робіт по визначеній (прийнятій) технологічній послідовності виконання даного виду ремонту. При цьому їх розділяють на підготовчі, основні та опоряджувальні. При необхідності основні роботи можуть розділятись на роботи, що виконуються до “вікна”, і роботи, що виконуються у “вікно", та роботи, що виконуються після “вікна".
В колонки 5 і 6 вносять норми витрат праці робочих і норми часу роботи машин в розрахунку на вимірювач, який приводиться в колонці 3. Для цього використовуються типові технологічні процеси і норми.
В колонку 4 в розрахунку на вимірювач, що наведений в колонці 3, вносять обсяги робіт по кожній операції технологічного процесу виконання ремонтно-колійних робіт, які розраховують для ділянки довжиною, що дорівнює фронту робіт у “вікно". При необхідності використовують питомі обсяги робіт, а також проводять відповідні розрахунки.







6. ЗАХОДИ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

При роботі на електрифікованих ділянках постійного або перемінного струму напруга з контактної мережі повинна бути знята на весь період роботи машин, а контактна мережа на місці роботи заземлена.
Відповідальність за дотримання правил з техніки безпеки при роботі кожної машини несе її начальник.
Під час приведення несучої рами машини з транспортного в робоче положення (при зарядці) і з робочого в транспортне (при розрядці) пропускання поїздів по сусідній колії не допускається. На період пропускання поїздів по сусідній колії робота машини повинна бути припинена.
При роботі із застосуванням укладальних кранів слід дотримуватися таких правил техніки безпеки. Пакети ланок, що покладені на платформу, повинні бути надійно закріплені від поздовжнього і поперечного зсувів. Всі роботи з пересування крана, підйому ланок, перетягування пакетів виконують за командою начальника укладального (розбирального) поїзда з попередньою подачею звукового сигналу. Забороняється: виконувати роботи перед розбиральним поїздом і позаду укладального поїзда на відстані ближче 25 м, знаходитися на піднятій ланці, переходити і знаходитися під піднятою ланкою, а також на відстані ближче 1 м збоку від ланки. При розташуванні останньої на висоті більше 2 м від землі не можна перебувати на відстані ближче 4 м збоку від ланки під час підняття її для перевертання, а також знаходитися перед пакетами рейкових ланок при їх транспортуванні і роботі крана.
Усі робітники, що обслуговують колієукладальні поїзди, при перетяту-панні пакетів повинні відійти від натягнутих канатів не менше ніж на 10 м) 1, ля запобігання сходів кранів з рейок необхідно ставити гальмові башмаки на третій шпалі від кінця ланки, що покладена у колію. При виявленні несправностей у гальмах лебідок, у екіпажній частині, кінцевих вимикачах вантажозахватних пристроїв, сигналах колієукладальні машини до роботи не допускаються. Супроводження колієукладачів у складі господарчих поїздів від бази до місця робіт дозволяється тільки машиністу крана.
При роботі із застосуванням щебенеочищувальної машини необхідно дотримуватися таких правил техніки безпеки. Перед виконанням зарядки-розрядки щебенеочищувальної машини, а також перед пуском робочих органів машиніст повинен попереджати про це керівника робіт і робітників, що знаходяться поблизу, звуковим сигналом.
При підйомі або опусканні ножа поворотним краном забороняється наближатися до нього на відстань менше 2 м.
При переведенні робочих органів машини з транспортного положення в робоче та навпаки не можна знаходитися біля стійок несучої рами і роторного пристрою.
Під час роботи машини не можна стояти або ходити по узбіччю і міжколійю поблизу щебенеочищувального пристрою, а також наближатися до нього попереду або позаду на відстань до 5 м. Під час зарядки або розрядки щебенеочищувального пристрою рейки піднятої колійної решітки необхідно підтримувати захисними захоплювачами.
Виконання колійних робіт попереду і позаду машини ВПО-3000 дозволяється на відстані не ближче 50 м. Перед початком робіт на сусідніх коліях бригада, що обслуговує машину ВПО-3000, повинна дізнатися у керівника робіт про найбільший дозволений виліт крил дозатора і планувальника.
При зарядці і розрядці останніх сусідні колії необхідно огороджувати сигналами зупинки.
Не допускається робота колійних машин у темний час доби при відсутності необхідного освітлення, під час сильного туману або при грозі. Машиністу, помічнику, операторам, дорожнім майстрам і іншим працівникам заборонено знаходитися в міжколійні поруч з машиною.
При експлуатації машин забороняється користуватися відкритим вогнем на машині і поруч з нею; сходити і сідати на ходу машини, усувати несправності пневматичних і гідравлічних пристроїв, що знаходяться під тиском; підніматися на дах машини на електрифікованій ділянці; ремонтувати й усувати несправності робочих органів, що знаходяться в піднятому і незастопореному стані.
Для перевірки пристроїв, що служать для заземлення машин, необхідно вимірювати в них опір не рідше чотирьох разів на рік. Ізоляцію електроустаткування рекомендується оглядати не рідше одного разу на тиждень і перевіряти мегомметром не рідше одного разу на місяць. Забороняється приступати до роботи при наявності несправностей у машині.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. Правила технічної експлуатації залізниць України: ЦРБ/0004, - К.: Транспорт України, 1995. - 256 с.
2. Путевое хозяйство / Под ред. И.Б. Лехно. - М.: Транспорт, 1990. - 472 с.
3. Технология, механизация и автоматизация путевых работ / Под ред. Э.В. Воробьева. - М.: Транспорт, 1996. - 375 с.
4. Положення про проведення планово-запобіжних ремонтно-колійних робіт на залізницях України: ЦП/0059. - К.: Транспорт України, 2000. - 25 с.
5. Правила і технологія виконання робіт при поточному утриманні залізничної колії: ЦП/0084 - Транспорт України, 2002. - 156 с.
6. Інструкція з забезпечення безпеки руху поїздів при виконанні колійних робіт: ЦП/0067. - Д.: Арт-Прес, 2001. - 132 с.
7. Збірник типових технологічних процесів капітального та середнього ремонту залізничної колії. - Д.: Арт-Прес, 2000. - 108 с.
8. Збірник типових технологічних процесів комплексно-оздоровчого ремонтів залізничної колії. - К.: Транспорт України, 1997. - 60 с.
9. Інструкція по устрою та утриманню колії залізниць України: ЦП/0050. - К.: Транспорт України, 1995. - 256 с.
10. Волков В.Н. Путевое хозяйство: Пособие по дипломному проектированию. - М.: Транспорт, 1990. - 176 с.
__________________
Телеграм-канал ЖЕЛЕЗНОДОРОЖНИК

Если у вас возникли вопросы по работе сайте - пишите на почту admin@scbist.com
Admin вне форума   Ответить с цитированием 12
Похожие темы
Тема Автор Раздел Ответов Последнее сообщение
=Курсовая работа= Ремонт колесных пар. DimJkee Курсовое и дипломное проектирование 0 24.05.2011 21:38
=Лабораторная работа= То ремонт shadoww Путь, путевое хозяйство 5 06.05.2011 02:55
[ОМ] Ремонт на расстоянии Admin Газета "Октябрьская магистраль" 0 03.03.2011 21:14
[ОМ] Это как ремонт в доме Admin Газета "Октябрьская магистраль" 0 10.02.2011 19:31
Ремонт ушек Torquato Tasso Статьи по СЦБ 17 23.08.2010 10:43

Ответ

Возможно вас заинтересует информация по следующим меткам (темам):
, , , , ,


Здесь присутствуют: 1 (пользователей: 0 , гостей: 1)
 
Опции темы Поиск в этой теме
Поиск в этой теме:

Расширенный поиск

Ваши права в разделе
Вы не можете создавать новые темы
Вы не можете отвечать в темах
Вы не можете прикреплять вложения
Вы не можете редактировать свои сообщения

BB коды Вкл.
Смайлы Вкл.
[IMG] код Вкл.
HTML код Выкл.
Trackbacks are Вкл.
Pingbacks are Вкл.
Refbacks are Выкл.



Часовой пояс GMT +3, время: 00:17.

СЦБ на железнодорожном транспорте Справочник 
сцбист.ру сцбист.рф

СЦБИСТ (ранее назывался: Форум СЦБистов - Railway Automation Forum) - крупнейший сайт работников локомотивного хозяйства, движенцев, эсцебистов, путейцев, контактников, вагонников, связистов, проводников, работников ЦФТО, ИВЦ железных дорог, дистанций погрузочно-разгрузочных работ и других железнодорожников.
Связь с администрацией сайта: admin@scbist.com
Advertisement System V2.4