СЦБИСТ - железнодорожный форум, блоги, фотогалерея, социальная сеть СЦБИСТ - железнодорожный форум, блоги, фотогалерея, социальная сеть
Вернуться   СЦБИСТ - железнодорожный форум, блоги, фотогалерея, социальная сеть > Уголок СЦБИСТа > Распоряжения и приказы, стандарты > Документы Укрзалізниці

Документы Укрзалізниці Инструкции, приказы и др. документы Укрзалізниці

Ответ    
 
В мои закладки Подписка на тему по электронной почте Отправить другу по электронной почте Опции темы Поиск в этой теме
Старый 18.12.2012, 23:50   #1 (ссылка)
Crow indian
 
Аватар для Admin


Регистрация: 21.02.2009
Возраст: 42
Сообщений: 29,003
Поблагодарил: 397 раз(а)
Поблагодарили 5856 раз(а)
Фотоальбомы: 2567
Записей в дневнике: 655
Загрузки: 674
Закачек: 274
Репутация: 126089

Тема: ЦД-0073 - Положення про помічника начальника служби перевезень з питань безпеки руху, ревізора руху відділу перевезень дирекції залізничних перевезень


ЦД-0073 - Положення про помічника начальника служби перевезень з питань безпеки руху, ревізора руху відділу перевезень дирекції залізничних перевезень, затверджене наказом Укрзалізниці від 21.12.2007 № 614-Ц

Скачать

Цитата:
ВСТУП
Основним завданням залізничного транспорту є задоволення потреб держави щодо перевезень пасажирів та вантажів при безумовному забезпеченні безпеки руху, дотриманні вимог охорони праці і збереження навколишнього природного середовища.
При цьому, організація безпеки руху на залізницях має носити плановий і системний характер із врахуванням впровадження як організаційних, так і технічних заходів.
Перевезення пасажирів і вантажів у визначеному регіоні транспортної мережі виконують залізниці, які через свої основні служби здійснюють управління безпекою руху поїздів в межах залізниці та організовують контроль і відповідну профілактичну роботу.
В службах перевезень залізниць функції контролю та надання допомоги відділам перевезень дирекцій залізничних перевезень і станціям в проведенні профілактичної роботи із забезпечення безпеки руху покладено на помічників начальників служб перевезень з питань безпеки руху, а в дирекціях залізничних перевезень функції контролю та надання допомоги станціям в проведенні профілактичної роботи із забезпеченням безпеки руху покладено на ревізорів руху відділів перевезень.
У Положенні про помічника начальника служби перевезень з питань безпеки руху і ревізора руху відділу перевезень дирекції залізничних перевезень (далі – Положення) визначене коло їх обов’язків, прав та відповідальності, а також необхідна періодичність здійснення основних заходів, що надає можливість систематизування і планування профілактичної роботи з безпеки руху в господарстві перевезень.





1 СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ
Вимоги цього Положення поширюються на служби, відділи перевезень дирекцій залізничних перевезень, залізничні станції та інші підрозділи господарства перевезень залізниць України і є обов’язковими для виконання помічниками начальників служб перевезень з питань безпеки руху і ревізорами руху відділів перевезень дирекції залізничних перевезень.

2 НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ
У цьому Положенні є посилання на такі нормативні документи:
– Закон України «Про залізничний транспорт», введений в дію Постановою Верховної Ради України від 04.07.1996 за № 273/96
– Статут залізниць України, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 06.04.1998 за № 457
- НПАОП 0.00-4.12-05 Типове Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці 26.01.05 за № 15, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.02.05 за № 231/10511
- Положення про медичний огляд працівників певних категорій, затверджене наказом МОЗ 31.03.94 № 45
– Правила технічної експлуатації залізниць України, затверджені наказом Міністерства транспорту України від 20.12.1996 № 411, зареєстровані у Міністерстві юстиції України 25.02.1997 за № 50/1854 із змінами і доповненнями, внесеними наказами Міністерства транспорту України від 08.06.1998 за № 386, від 19.03.2002 № 179, від 10.12.2003 № 962
– Інструкція з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України, затверджена наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 31.08.2005 за № 507
– Інструкція з сигналізації на залізницях України, затверджена наказом Міністерства транспорту України від 08.07.1995 № 259
– Положення про порядок вивчення та перевірки знань нормативних актів з безпеки руху поїздів та маневрової роботи працівниками залізничного транспорту України», затверджене наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 14.06.07 № 499
– Інструкція з забезпечення безпеки руху поїздів при виконанні робіт з технічного обслуговування та ремонту пристроїв сигналізації, централізації та блокування (СЦБ) на залізницях України, ЦШЕОТ-0018, затверджена наказом Укрзалізниці від 12.10.1999 № 492
– Інструкція про порядок надання і використання вікон у графіку руху поїздів для ремонтних і будівельних робіт на залізницях України, ЦД-0029, затверджена наказом Укрзалізниці від 13.03.2000 за № 96-Ц
- Інструкція зі складання технічно-розпорядчих актів станцій, затверджена наказом Укрзалізниці від 22.12.2005 № 428-Ц зі змінами, внесеними наказом Укрзалізниці від 18.06.2007 № 325-Ц
- Наказ Укрзалізниці від 10.06.2002 № 285-Ц «Про порядок і умови відшкодування витрат працівникам залізничного транспорту, робота яких постійно проходить в дорозі або має роз’їзний характер, а також при службових поїздках в межах обслуговуваних дільниць, у т.ч. при роз’їздах за межами України»

3 ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ

Безпека – відсутність неприпустимого ризику, пов’язаного з травмуванням або загибеллю людей, заподіянням збитків майну та навколишньому середовищу.
Безпека руху поїздів – комплекс організаційних і технічних заходів, спрямованих на забезпечення безаварійної роботи та утримання в постійній справності залізничних споруд, колій, рухомого складу, обладнання, механізмів та пристроїв.
Вимоги безпеки – вимоги, встановлені законодавчими актами, нормативно-технічною документацією, правилами, настановами та інструкціями, виконання яких забезпечує належний рівень безпеки.
Контроль – функція управління, яка полягає в перевірці виконання завдань об’єктами управління, з метою отримання інформації про виконання завдань та вжиття своєчасних заходів щодо досягнення результату.
Особи, пов’язані безпосередньо з рухом поїздів – працівники, професійна діяльність яких прямо пов’язана з процесом перевезення: ведення поїздів, підготовка маршрутів приймання (відправлення) або пропускання поїздів на станції, ведення поїздів дільницею, технічного обслуговування поїздів, утримання колії, штучних споруд, технічних засобів, електропостачання, сигналізації, централізації та зв’язку тощо.
Обов’язки – нормативно закріплене коло дій, покладених на органи управління або працівників, для безумовного для виконання.
Розслідування – процес, який проводиться з метою попередження транспортних подій і включає збір та аналіз інформації, підготовку висновків, встановлення обставин і причин та розроблення рекомендацій щодо забезпечення безпеки руху.
Система управління безпекою руху поїздів – структурована і документована система, що дозволяє персоналу Укрзалізниці, залізниць, підприємств та структурних підрозділів ефективно проводити політику у сфері забезпечення безпеки руху поїздів.
Транспортні події – катастрофи, аварії, серйозні інциденти, інциденти та порушення, що виникли при русі рухомого складу та призвели до загибелі або травмування людей, пошкодження технічних засобів, вантажу, об’єктів залізничного транспорту, дезорганізації руху.
Управління безпекою руху - підготовка, прийняття та реалізація управлінських рішень щодо здійснення організаційних і технічних заходів, спрямованих на забезпечення безпеки руху, збереження здоров’я людини, майна та навколишнього природного середовища.
Управлінське рішення – директивний акт цілеспрямованого впливу на об’єкт управління, що характеризує конкретну управлінську ситуацію і містить заходи, програму досягнення мети.

4 ПОЗНАКИ ТА СКОРОЧЕННЯ

ДН – начальник дирекції залізничних перевезень
ДНН – начальник відділу перевезень дирекції залізничних перевезень
ДНЦ – поїзний диспетчер
ДС – начальник станції
ДСП – черговий по станції
ДНЧ – ревізор руху відділу перевезень дирекції залізничних перевезень.
ДР – помічник начальника служби перевезень з питань безпеки руху
ІРП – Інструкція з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України
ІСИ – Інструкції із сигналізації на залізницях України
ПТЕ – Правила технічної експлуатації залізниць України

5 ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

5.1 Структурно-функціональна схема управління безпекою руху поїздів в Укрзалізниці побудована на принципі системності в роботі й охоплює всі рівні управління.
5.2 Органами управління безпекою руху поїздів є Укрзалізниця, залізниці, дирекції залізничних перевезень, які мають право приймати управлінські рішення в межах своєї компетенції та стежити за виконанням прийнятих рішень.
5.3 Для організації і координації роботи щодо забезпечення безпеки руху поїздів, проведення профілактичної роботи в структурних підрозділах господарства перевезень на залізницях призначаються помічники начальника служби перевезень з питань безпеки руху.
Організація і координація роботи з питань безпеки автотранспорту та екології в службі перевезень, відділах перевезень, станціях визначається відповідно розпорядженням начальника служби перевезень, дирекції, станції.
5.4 Для організації і проведення роботи щодо забезпечення безпеки руху поїздів, проведення профілактичної роботи на станціях у відділах перевезень дирекцій залізничних перевезень призначаються ревізори руху відділів перевезень дирекцій залізничних перевезень.
5.5 Помічником начальника служби перевезень з питань безпеки руху може бути призначена особа, яка має повну вищу освіту відповідно до напряму підготовки (спеціаліст, магістр) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи на посаді ревізора руху не менше двох років, а на посадах начальника станції (залізничної), чергового по залізничній станції позакласній та I класу, диспетчера поїзного – не менше трьох років.
5.6 Ревізором руху відділу перевезень дирекції залізничних перевезень може бути призначена особа, яка має повну або базову вищу освіту відповідно до напряму підготовки (бакалавр, спеціаліст, магістр) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи не менше двох років на посадах, пов’язаних безпосередньо з рухом поїздів (начальник (заступник начальника) станції (залізничної), черговий по залізничній позакласній та I класу станції, диспетчер поїзний).
5.7 Кількість помічників начальника служби перевезень із питань безпеки руху і ревізорів відділів перевезень дирекцій залізничних перевезень визначається штатним розписом.
5.8 ДР підпорядковуються безпосередньо начальнику служби перевезень.
У своєму розпорядженні ДР має інженера (фахівця), який займається питаннями безпеки руху.
5.9 ДНЧ підпорядковується безпосередньо начальнику відділу перевезень.
5.10 З урахуванням вимог цього Положення для кожного ДНЧ і ДР розробляється посадова інструкція із зазначенням усіх обов’язків, залежно від місцевих умов роботи.
Відволікання ДНЧ на роботи, що не пов’язані з їхніми посадовими обов’язками, не допускається.
5.11 ДР і ДНЧ роботу щодо підвищення рівня безпеки руху поїздів здійснюють згідно з річними планами роботи служб та відділів перевезень дирекцій залізничних перевезень відповідно. Плани роботи затверджуються відповідно начальником служби перевезень залізниці і начальником відділу перевезень дирекції залізничних перевезень.
5.12 ДР, ДНЧ згідно з необхідною періодичністю проведення основних заходів, вказаних у цьому Положенні, річних планів роботи щодо забезпечення безпеки руху служб перевезень, відділів перевезень дирекцій залізничних перевезень, складають квартальні плани роботи.
5.13 ДНЧ, ДР у встановленому порядку проходять навчання та перевірку знань з питань охорони праці та у встановленому Міністерством транспорту та зв’язку України обсязі періодично перевіряються на знання ПТЕ, ІРП, ІСИ, цього Положення, інших нормативних документів, які регламентують технологію перевізного процесу та забезпечення безпеки руху поїздів.
5.14 Навчання і перевірка знань із питань охорони праці ДНЧ і ДР здійснюється згідно з вимогами Типового Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці.
5.15 При призначенні на посаду (і періодично впродовж трудової діяльності) ДР, ДНЧ повинні пройти медичний огляд відповідно до Положення про медичний огляд працівників певних категорій для визначення їх придатності для виконання роботи.
5.16 За кожним ревізором руху відділу перевезень дирекції залізничних перевезень закріплюється ревізорська дільниця. Межі ревізорських дільниць встановлюються наказом начальника залізниці із зазначенням номера кожної дільниці.
На одній ревізорській дільниці не повинно бути більше двох позакласних станцій.
Суміщення ревізорських дільниць не допускається.
5.17 Для кожного ДНЧ у відділі перевезень дирекції і на одній із станцій закріпленої дільниці повинно бути виділене робоче місце, оснащене зв’язком, ПЕОМ і можливістю доставки службової кореспонденції.
ДНЧ повинен працювати на станціях не менше чотирьох робочих днів на тиждень.
5.18 ДР і ДНЧ повинні бути забезпеченні службовим мобільним зв’язком, а також мати проїзний документ, який дає право проїзду в купейному вагоні пасажирського поїзда та на локомотивах відповідно в межах залізниці, дирекції.
5.19 Ревізору руху виплачується надбавка за роз’їзний характер роботи. Розмір і порядок виплати надбавки встановлюється наказом начальника дирекції залізничних перевезень (начальника залізниці) з урахуванням вимог Порядку і умов відшкодування витрат працівникам залізничного транспорту, робота яких постійно проходить в дорозі або має роз’їзний характер, а також при службових поїздках в межах обслуговуваних дільниць, у т.ч. при роз’їздах за межами України.

6 ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ’ЯЗКИ ПОМІЧНИКА НАЧАЛЬНИКА СЛУЖБИ ПЕРЕВЕЗЕНЬ ІЗ ПИТАНЬ БЕЗПЕКИ РУХУ

6.1 Помічник начальника служби перевезень із питань безпеки руху зобов’язаний:
6.1.1 Проводити цільові, раптові і комплексні перевірки виконання працівниками, пов’язаними з рухом поїздів, Правил технічної експлуатації залізниць України, Інструкції з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України, Інструкції із сигналізації на залізницях України та інших нормативних актів, посадових інструкцій, ТРА станцій тощо.
Комплексні перевірки проводити за графіком, який затверджується начальником служби перевезень.
Акт проведеної перевірки повинен містити розділи, які зазначені у п.7.1.2.
6.1.2 Приймати участь:
- у проведенні технічних ревізій господарства перевезень, які проводяться апаратом РБ, ЦРБ;
- у роботі комісій з перевірки знань нормативних актів з безпеки руху поїздів і маневрової роботи при прийманні працівників на роботу, при переведенні на іншу роботу, що вимагає більшого обсягу знань, після перерви в роботі за спеціальністю терміном на один рік і більше, позачергово та періодично згідно з вимогами наказу Міністерства транспорту та зв’язку України «Про порядок вивчення та перевірки знань нормативних актів з безпеки руху поїздів та маневрової роботи працівниками залізничного транспорту», а також в комісіях по проведенню іспитів на присвоєння кваліфікації працівникам;
- у розробці нормативної документації, наказів і розпоряджень Укрзалізниці, залізниці, матеріалів оперативних розслідувань випадків транспортних подій безпеки руху поїздів та інших документів, пов’язаних з цими питаннями;
- в організації і розслідуванні випадків допущених транспортних подій в господарстві перевезень, проводити перевірку правильності їх класифікації.
6.1.3 Щоквартально аналізувати і контролювати роботу ДНЧ.
6.1.4 Складати аналіз стану безпеки руху поїздів по господарству перевезень залізниці та надавати його встановленим порядком до Головного управління перевезень.
6.1.5 Аналізувати причини допущених транспортних подій, вести їх облік, вносити пропозиції начальнику служби перевезень щодо розробки та виконання профілактичних заходів з їх попередження в структурних підрозділах господарства перевезень.
6.1.6 Розробляти:
- організаційні і технічні заходи щодо забезпечення безпеки руху поїздів по господарству перевезень залізниці та здійснювати контроль за їх виконанням;
- графіки виїздів фахівців служби перевезень на «День безпеки» та контролювати їх виконання.
За результатами перевірок надавати телеграми на адресу структурних підрозділів господарства перевезень залізниці.
6.1.7 Розглядати та готувати висновки по проектах нормативних документів з безпеки руху, які надходять в службу перевезень.
6.1.8 Організовувати та приймати участь в проведенні семінарів, нарад, науково-технічних конференцій, шкіл передового досвіду з упровадження прогресивних технологій щодо забезпечення безпеки руху в господарстві перевезень.
6.1.9 Вивчати:
- стан справ з організації і проведення профілактичної роботи, яка проводиться як керівниками відділів перевезень (станцій), так і начальниками станцій, і надавати йому оцінку;
- інформацію про стан організації роботи з небезпечними вантажами в структурних підрозділах господарства перевезень та надавати пропозиції щодо запобігання надзвичайним ситуаціям.
6.1.10 Контролювати та надавати допомогу відділам перевезень ДН в проведенні профілактичної роботи щодо забезпечення безпеки руху.
Контроль повинен бути направлений як на загальну організацію роботи відділів перевезень з питань безпеки руху, виконання заходів і розпоряджень Укрзалізниці, служб залізниці, особистих нормативів керівниками відділів перевезень і станцій, так і на зміст профілактичної роботи, що проводиться, по основних напрямках:
- ведення нормативної і технічної документації;
- контроль стану і якості технічного навчання працівників;
- контроль за виконанням працівниками правил безпеки руху;
- контроль за виконанням посадових обов’язків керівниками відділів перевезень (станцій) дирекцій залізничних перевезень;
- контроль за виконанням особистих нормативів керівниками станцій і відділів перевезень дирекцій залізничних перевезень.
6.1.11 Надавати оцінку якості організації технічного навчання працівників господарства перевезень. Контролювати виконання галузевих програм з безпеки руху поїздів в службі, відділах перевезень, на станціях.
6.1.12 Вивчати, узагальнювати та поширювати позитивний досвід забезпечення безпеки руху поїздів в структурних підрозділах господарства перевезень.
6.1.13 Готувати:
- необхідні матеріали до оперативних розглядів причин та обставин допущених транспортних подій в господарстві перевезень;
- матеріали до селекторних нарад з питань безпеки руху поїздів з працівниками господарства перевезень.

7 ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ’ЯЗКИ РЕВІЗОРА РУХУ ВІДДІЛУ ПЕРЕВЕЗЕНЬ ДИРЕКЦІЇ ЗАЛІЗНИЧНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ ТА ПЕРІОДИЧНІСТЬ ПРОВЕДЕННЯ ЗАХОДІВ

7.1 Ревізор руху відділу перевезень дирекції залізничних перевезень зобов’язаний:
7.1.1 Проводити на станціях своєї дільниці цільові і раптові перевірки та перевірки в «День безпеки». При проведенні перевірок звертати увагу на дотримання працівниками правил особистої безпеки і охорони праці.
Результати проведення цільових, раптових перевірок оформляються із відповідним записом у Книзі ревізорських вказівок ф. РБУ-8 із дотриманням вимог її ведення.
Норматив мінімальної кількості записів ДНЧ в книгу РБУ-8 на станціях, де планувались проведення цільових і раптових перевірок, відповідно збільшується.
На станціях позакласних, І і ІІ класів такий запис робиться не менше одного разу на місяць, а на інших станціях – не менше одного разу на три місяці.
Позачергові перевірки ДНЧ проводить у випадках погіршення стану безпеки руху та за фактами катастроф і аварій.
Записи по цільових і раптових перевірках суміщати забороняється.
Цільові перевірки ДНЧ проводить за конкретними питаннями, згідно з вимогами наказів Укрзалізниці, начальників залізниць і дирекцій залізничних перевезень.
Раптові перевірки ДНЧ проводить з метою систематичного контролю за виконанням правил безпеки змінними працівниками, робота яких безпосередньо пов’язана з рухом поїздів і маневровою роботою, оперативного реагування на порушення з метою їх припинення та недопущення в подальшій роботі.
Протягом місяця ДНЧ повинен виконати не менше двох раптових перевірок, в тому числі одну в нічну зміну.
Час на проведення перевірки у вихідний (святковий) день і в нічний час зараховується у робочий час.
Проведення Дня безпеки виконується з періодичністю, яка встановлена положенням залізниці.
Перенесення терміну проведення перевірки в інший день, крім середи, можливе лише із поважних причин за письмовим погодженням з начальником відділу перевезень.
7.1.2 Проводити один раз на рік технічні ревізії і контрольні перевірки стану безпеки руху на станціях III – V класів згідно з річним планом відділу перевезень, а також приймати участь у проведенні технічних ревізій на станціях позакласних, I і II класів, які проводяться апаратом РБ.
Для станцій позакласних, I і II класів розгляд результатів ревізії проводиться при начальнику дирекції залізничних перевезень, а для станцій III – V класів – при начальнику відділу перевезень дирекції залізничних перевезень.
Результати ревізій ДНЧ оформляє актами з висновками і пропозиціями начальнику станції.
На проведення ревізій на станціях ІІІ - V класів відводиться до трьох днів, а для позакласних, І і ІІ класів – до п’яти днів.
Акт повинен містити такі розділи:
Вступ
У вступній частині надається коротка технічна характеристика станції, зазначається кількість працюючих на станції згідно зі штатним розписом, у т.ч. по господарству перевезень. Надається аналіз виконання заходів по кожному пункту, які були розроблені за фактом проведення попередньої технічної ревізії (контрольної перевірки).
Розділ 1 Стан трудової, технологічної і виконавчої дисципліни на станції
У цьому розділі надаються дані про кількість, характер та вжиті заходи по допущених транспортних подіях на станції за звітний період, укомплектованість штату працівників станції, у т.ч. по господарству перевезень. Надається аналіз роботи з кадрами, у т.ч. з першозимниками. Зазначається кількість працівників, притягнутих до відповідальності за порушення вимог ПТЕ, ІРП, ІСИ, наказів і вказівок Міністерства транспорту та зв’язку, Укрзалізниці, залізниці, дирекції та інших нормативних документів, які регламентують роботу господарства перевезень з питань безпеки руху. Надається інформація про проходження працівниками станції медоглядів, дотримання графіків їх проходження, професійний підбір і розстановка кадрів, організація навчання кадрів і підвищення їх кваліфікації тощо.
Розділ 2 Стан технічних пристроїв станції, облік та збереження інвентарю суворого обліку
У розділі зазначається стан і якість утримання технічних пристроїв на станції, надається оцінка якості проведення комісійних місячних оглядів головних і приймально-відправних колій, стрілочних переводів на цих коліях і своєчасність усунення несправностей, виявлених під час їх проведення, а також правильність встановлених термінів на усунення несправностей, зазначених у Практичних рекомендаціях з проведення комісійних місячних оглядів головних, приймально-відправних колій, стрілочних переводів на цих коліях. Зазначається стан із ведення обліку і збереження інвентарю суворого обліку, правильність ведення Книги обліку інструменту суворого обліку ф. ДУ-67, книги приймання-здачі гальмових башмаків та іншого інвентарю між змінами на постах, описи інвентарю, акти списання несправного інвентарю тощо.

Розділ 3 Організація технічного навчання та інструктажу працівників з безпеки руху. Стан нормативної і технічної документації
У розділі надається аналіз стану із проведенням технічного навчання і інструктажів з безпеки руху перед початком чергування, порядок опрацювання телеграм, наказів, обставин окремих випадків порушення правил безпеки, залучення до проведення інструктажів командирів середньої ланки. Надається інформація про наявність і сутність наказів про проведення технічного навчання працівників господарства перевезень на поточний рік, журналу обліку технічного навчання, якість його ведення, надається оцінка якості складання річних тематичних планів технічного навчання, доцільність проведення технічного навчання (в робочий або в неробочий час), дані про проведення навчання першозимників, ефективність проведення заліків тощо.
Надається оцінка стану нормативної і технічної документації з безпеки руху, якості складання технологічного процесу роботи станції, ТРА станції і додатків до нього, наявність ТРА у чергового по станції і витягів із ТРА на робочих місцях причетних працівників, ознайомлення працівників із ТРА станції, його змінами і доповненнями, його збереження, інші питання, які стосуються технічного навчання та інструктажу працівників, стану нормативної і технічної документації.
Розділ 4 Виконання посадових обов’язків працівниками станції. Дотримання встановленого порядку ведення поїзної, технічної та нормативної документації. Стан із виконанням маневрової роботи на станції
У розділі надається інформація про наявність у посадових інструкціях працівників запису про відповідальність із питань безпеки руху, інформацію щодо виконання працівниками станції своїх посадових обов’язків при прийманні, відправленні і пропуску поїздів, виконанні маневрової роботи, ведення поїзної та технічної документації усіх форм: ДУ-2, ДУ-3, ДУ-58, ДУ-46, ВУ-14, ГУ-98, ДУ-60, ДУ-61, ДУ-47, РБУ-7, РБУ-7А, РБУ-10, корінців письмових дозволів для відправлення поїздів при відповідних засобах зв’язку, порядок дій чергового по станції під час виконання будівельних і ремонтних робіт на станції, місцевих інструкцій з безпеки руху, журналів приймання-здавання чергування, правильність оформлення записів у журналі руху поїздів і локомотивів та іншої поїзної, технічної, нормативної документації, яка встановлює порядок приймання, відправлення, пропуску поїздів і виконання маневрової роботи, а також наявність наглядної інформації з безпеки руху на робочих місцях.
Надається інформація про стан із забезпеченням безпеки руху пасажирських поїздів, своєчасність розслідування випадків затримок їх перед вхідними сигналами станції, дотримання правил безпеки руху під час виконання маневрової роботи на станційних коліях, під’їзних коліях і під час розпуску вагонів на сортувальних гірках (витяжках), забезпечення збереження вагонів під час виконання маневрів, дотримання правил безпеки руху при роботі з небезпечними вантажами та прийняті заходи тощо.
Розділ 5 Виконання керівниками станції особистих нормативів участі в забезпеченні безпеки руху поїздів
У розділі надається інформація про наявність у посадових інструкціях керівників станції запису про відповідальність із питань безпеки руху, наявність і виконання річних планів щодо забезпечення безпеки руху, місячних планів ДС, прийняття участі у проведенні технічного навчання, інструктажів з питань безпеки руху, про облік виконання особистих нормативів і їх фактичне виконання, проведення перевірок з питань безпеки руху, огляд під’їзних колій, наявність актів їх огляду. Надається оцінка роботи щодо розгляду начальником станції стану надійної роботи пристроїв СЦБ та зв’язку, обліку і класифікації транспортних подій та порушень у поїзній та маневровій роботі, якості складання щоквартального аналізу стану безпеки руху, порядку роботи з телеграмами, вказівками, наказами та іншими документами з безпеки руху, виконання начальником станції вказівок і заходів, згідно з актами комплексних перевірок, технічних ревізій і записами в Книзі ревізорських вказівок ф. РБУ-8 тощо.

Розділ 6 Висновки і пропозиції начальнику станції щодо усунення виявлених недоліків у забезпеченні безпеки руху на станції
У розділі надається оцінка роботі станції щодо забезпечення безпеки руху.
Складені висновки і пропозиції повинні містити конкретні заходи, які повинні бути направлені на усунення виявлених недоліків в роботі і на покращення стану безпеки руху на станції із встановленням реальних термінів на їх усунення.
У разі виявлення недоліків, які мають пряму загрозу безпеці руху, надаються пропозиції щодо притягнення посадових осіб до відповідальності.
7.1.3 При проведенні перевірок і технічних ревізій перевіряти:
- ТРА станцій з усіма додатками до їх затвердження та введення в дію та нормативні документи дирекцій залізничних перевезень з питань, що стосуються безпеки руху в господарстві перевезень, і підписувати їх;
- організацію і проведення технічного навчання працівників господарства перевезень, пов’язаних з рухом поїздів, інструктажів з безпеки руху, а також рівень фактичних знань працівників з цих питань відповідно до їх посадових обов’язків.
ДНЧ особисто один раз на місяць приймає участь в проведенні технічного навчання на одній із станцій II, III, IV, V класів згідно з планом роботи відділу перевезень та особистого плану роботи, а також приймає участь у проведенні «кущових» семінарів-нарад з працівниками станцій дільниці;
- правильність ведення ДСП поїзної і технічної документації відповідно до вимог ПТЕ, ІРП, ІСИ та інших нормативних документів.
- наявність і стан поїзної і технічної документації, інвентарю суворого обліку на робочих місцях працівників станцій, робота яких пов’язана з рухом поїздів.
Особливу увагу ДНЧ приділяє забезпеченню схоронності інвентарю суворого обліку;
- відповідність прийнятої організації робіт вимогам безпеки руху, своєчасність складання і вивчення причетними працівниками відповідної технічної документації при виконанні робіт з реконструкції колійного, стрілочного господарства і засобів СЦБ, а також при введені їх в експлуатацію.
7.1.4 Аналізувати стан безпеки руху на станціях і надавати необхідну допомогу ДС щодо організації і проведення ефективної профілактичної роботи з безпеки руху.
7.1.5 Приймати участь:
- у роботі комісій з перевірки знань нормативних актів з безпеки руху поїздів і маневрової роботи при прийманні працівників на роботу, при переведенні на іншу роботу, що вимагає більшого обсягу знань, після перерви в роботі за спеціальністю терміном на один рік і більше, позачергово та періодично - на станціях позакласних, І і ІІ класів, а на станціях III, IV, V класів – очолювати роботу таких комісій згідно з вимогами наказу Міністерства транспорту та зв’язку України про порядок вивчення та перевірки знань нормативних актів з безпеки руху поїздів та маневрової роботи працівниками залізничного транспорту, а також в комісіях по проведенню іспитів на присвоєння кваліфікації працівникам;
- у розробці місцевих інструкцій та технічної документації щодо питань безпеки руху і охорони праці і здійснювати контроль за своєчасним внесенням в них необхідних змін та доведенням їх вимог до причетних працівників;
- у формуванні матеріалів службового розслідування транспортних подій, скоєних з вини працівників господарства перевезень;
- у проведенні на станціях показових комісійних місячних оглядів головних і приймально-відправних колій, стрілочних переводів на цих коліях. Огляди проводяться згідно з графіком, що затверджується начальником дирекції залізничних перевезень.
7.1.6 Щомісячно приймати участь в проведенні на одній із станцій III - V класів комісійних місячних оглядів головних і приймально-відправних колій, стрілочних переводів на цих коліях згідно з графіком, що затверджується начальником відділу перевезень дирекції залізничних перевезень.
7.1.7 Не менше одного разу на місяць супроводжувати на локомотивах поїзди з метою перевірки виконання посадових обов’язків працівників, пов’язаних із забезпеченням безпечного і безперешкодного пропуску поїздів, стійкої роботи пристроїв СЦБ та зв’язку.
7.1.8 При призначенні відповідальним бути присутнім на станціях і контролювати дотримання причетними вимог нормативної документації з безпеки руху при виконанні колійних робіт:
– із закриттям однієї з колій двоколійного перегону без застосування засобів двостороннього автоблокування – при організації руху за телефонними засобами зв’язку;
– виключенні стрілок або ізольованих ділянок із збереженням користування сигналами на станціях ІІІ-V класів;
– переключенні або уведенні в дію нових пристроїв СЦБ.
7.1.9 Контролювати:
- виконання працівниками і в необхідних випадках надавати їм роз’яснення вимог Законів України, Статуту залізниць України, ПТЕ, ІРП, ІСИ, ТРА станцій, посадових інструкцій та інших документів, які встановлюють обов’язки працівників щодо забезпечення безпеки руху при виконанні поїзної та маневрової роботи, приділяючи особливу увагу діям працівників в аварійних і нестандартних ситуаціях;
- проведення і організацію профілактичної роботи із забезпечення безпеки руху та надавати допомогу станціям з цих питань;
- контролювати щомісячно регламент ведення переговорів по всіх каналах зв’язку при виконанні поїзної і маневрової роботи за допомогою пристроїв документованої реєстрації переговорів.
7.1.10 За підсумками роботи щомісячно надавати керівництву відділу перевезень короткий письмовий звіт, а помічнику начальника служби перевезень з питань безпеки руху – щоквартально звіт щодо проведеної роботи з питань безпеки руху.
7.1.11 Надавати начальнику відділу перевезень свої пропозиції щодо покращення стану безпеки руху за результатами проведених перевірок, які вимагають термінового вжиття заходів керівництвом відділу.
7.1.12 Вивчати ділові якості працівників, пов’язаних з рухом поїздів, вносити пропозиції щодо правильної розстановки кадрів на станціях своєї дільниці.
7.1.13 Порушувати питання перед керівництвом дирекцій залізничних перевезень про проведення необхідних організаційних і технічних заходів щодо покращення стану безпеки руху і охорони праці на відповідній ревізорській дільниці на підставі аналізу результатів перевірок і технічних ревізій.

8 ПРАВА ТА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПОМІЧНИКА НАЧАЛЬНИКА СЛУЖБИ ПЕРЕВЕЗЕНЬ ІЗ ПИТАНЬ БЕЗПЕКИ РУХУ І РЕВІЗОРА РУХУ ВІДДІЛУ ПЕРЕВЕЗЕНЬ ДИРЕКЦІЙ ЗАЛІЗНИЧНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ

8.1 ДР і ДНЧ має право:
8.1.1 Пред’являти вимоги до начальників станцій та працівників інших структурних підрозділів залізниць щодо необхідності усунення недоліків та несправностей, які загрожують безпеці руху і особистій безпеці працюючих.
8.1.2 Вимагати письмові пояснення від працівників господарства перевезень, пов’язаних з рухом поїздів, при порушеннях ними вимог ПТЕ, інструкцій, ТРА станцій та інших нормативних документів.
8.1.3 Відсторонювати від виконання посадових обов’язків працівників у випадках порушення ними дисципліни і правил, при яких створюється загроза безпеці руху та особистій безпеці людей, з повідомленням начальників станцій або керівників інших структурних підрозділів залізниць.
8.1.4 У випадках прямої загрози безпеці руху поїздів забороняти рух поїздів і виконання маневрової роботи по окремих коліях і стрілочних переводах та забороняти подачу (прибирання) вагонів на під’їзні колії.
8.1.5. Відміняти проведені комісійні місячні огляди головних і приймально-відправних колій, стрілочних переводів на них у випадках виявлення значних несправностей в утриманні технічних пристроїв станції (перевищення норм граничного зносу), які вимагають закриття руху поїздів або обмеження швидкості руху і, при цьому, не відображені в акті огляду.
8.1.6 Безперешкодно відвідувати і перевіряти із питань безпеки руху поїздів відділи перевезень, відділи станцій дирекції залізничних перевезень, залізничні станції, проходити територією станцій, заходити в службові приміщенням працівників станцій.
8.1.7 Запитувати необхідні матеріали і давати роз’яснення працівникам господарства перевезень з питань безпеки руху, розробки нормативних документів з безпеки руху, технології і удосконалення експлуатаційної роботи.
8.1.8 Проїжджати в пасажирських і вантажних поїздах, на локомотивах, в кабінах моторвагонних і дизель - поїздів в межах залізниці.
8.1.9 Користуватись для пересування дрезинами та іншими транспортним засобами на залізничному ходу.
8.1.10 Користуватись в службових цілях кімнатами відпочинку на вокзалах і станціях, а також в приміщеннях відпочинку локомотивних бригад.
8.1.11 Бути представником на нарадах, у комісіях, а також інших форумах з питань технології роботи господарства перевезень щодо забезпечення безпеки руху, розробки нормативних документів з цього питання.
8.1.12 Надавати пропозиції і готувати проекти наказів щодо заохочення та накладання дисциплінарних стягнень на працівників господарства перевезень.
8.2 ДР і ДНЧ несуть відповідальність за:
– виконання обов’язків, завдань і доручень, передбачених посадовою інструкцією, положенням про служби і відділи перевезень, цим Положенням, а також забезпечення режиму таємниці у роботі з документами;
– виконання вимог охорони праці, безпеки руху, протипожежного захисту за колом своїх обов’язків;
– режим використовування та збереження інформації для службового користування в межах своєї компетенції;
– розголошення комерційної таємниці відповідно до посадової інструкції, згідно з чинним законодавством.
8.3 Взаємовідносини ДР, ДНЧ, як члена трудового колективу залізниці і дирекції, регулюються чинним законодавством, Статутом залізниці, Положенням про службу перевезень, Положенням про дирекцію залізничних перевезень, цим Положенням та колективною угодою.
__________________
Телеграм-канал ЖЕЛЕЗНОДОРОЖНИК

Если у вас возникли вопросы по работе сайте - пишите на почту admin@scbist.com
Admin вне форума   Ответить с цитированием 12
Похожие темы
Тема Автор Раздел Ответов Последнее сообщение
=УЗ ЦД= ЦД-0070 - Збірник нормативних документів з безпеки руху, що регламентують роботу господарства перевезень Admin Документы Укрзалізниці 0 18.12.2012 23:37
=УЗ ЦД= ЦД-0064 - Методичні вказівки про проведення перевірок щодо забезпечення безпеки руху у господарстві перевезень залізниць України, затверджені наказом Укрзалізниці від 11.08.2006 № 299-Ц Admin Документы Укрзалізниці 0 17.12.2012 23:28
=УЗ ЦД= ЦД-0047 - Положення про технічне навчання працівників господарства перевезень, затверджене наказом Укрзалізниці від 23.12.2002 № 650-Ц Admin Документы Укрзалізниці 0 17.12.2012 22:51
Збірник нормативних документів з безпеки руху, що регламентують роботу господарства перевезень Admin Обслуживание пассажиров, логистика 0 19.01.2012 21:53
=Курсовая работа= Кількісні показники вагонопотоків залізниці та її дирекцій з перевезень (укр.) Admin Студенту-движeнцу 0 11.08.2011 20:46

Ответ

Возможно вас заинтересует информация по следующим меткам (темам):
, ,


Здесь присутствуют: 1 (пользователей: 0 , гостей: 1)
 
Опции темы Поиск в этой теме
Поиск в этой теме:

Расширенный поиск

Ваши права в разделе
Вы не можете создавать новые темы
Вы не можете отвечать в темах
Вы не можете прикреплять вложения
Вы не можете редактировать свои сообщения

BB коды Вкл.
Смайлы Вкл.
[IMG] код Вкл.
HTML код Выкл.
Trackbacks are Вкл.
Pingbacks are Вкл.
Refbacks are Выкл.



Часовой пояс GMT +3, время: 01:44.

СЦБ на железнодорожном транспорте Справочник 
сцбист.ру сцбист.рф

СЦБИСТ (ранее назывался: Форум СЦБистов - Railway Automation Forum) - крупнейший сайт работников локомотивного хозяйства, движенцев, эсцебистов, путейцев, контактников, вагонников, связистов, проводников, работников ЦФТО, ИВЦ железных дорог, дистанций погрузочно-разгрузочных работ и других железнодорожников.
Связь с администрацией сайта: admin@scbist.com
Advertisement System V2.4