СЦБИСТ - железнодорожный форум, блоги, фотогалерея, социальная сеть

СЦБИСТ - железнодорожный форум, блоги, фотогалерея, социальная сеть (http://scbist.com/)
-   Документы Укрзалізниці (http://scbist.com/dokumenty-ukrzal-znic/)
-   -   =УЗ ЦД= ЦД-0054 - Загальне положення про залізничну станцію, затверджене наказом Укрзалізниці від 30.12.2004 № 1041-ЦЗ (http://scbist.com/dokumenty-ukrzal-znic/21640-cd-0054-zagalne-polozhennya-pro-zal-znichnu-stanc-yu-zatverdzhene-nakazom-ukrzal-znic-v-d-30-12-2004-1041-cz.html)

Admin 17.12.2012 23:03

ЦД-0054 - Загальне положення про залізничну станцію, затверджене наказом Укрзалізниці від 30.12.2004 № 1041-ЦЗ
 
ЦД-0054 - Загальне положення про залізничну станцію, затверджене наказом Укрзалізниці від 30.12.2004 № 1041-ЦЗ

Скачать

Цитата:

Про затвердження та
введення в дію Загального
положення про залізничну
станцію


З метою визначення основних напрямків господарської, економічної і соціальної діяльності станцій, підвищення організації експлуатаційної роботи

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити та ввести в дію з 1 березня 2005 року Загальне положення про залізничну станцію (далі Положення), що додається.
2. Головному управлінню перевезень (Алейник В.С.) визначити тираж та передати управлінню справами текст Положення для тиражування.
3. Управлінню справами (Грущак І.М.) до 1 лютого 2005 року забезпечити тиражування необхідної кількості примірників Положення.
4. Начальникам залізниць України довести до відома причетних та прийняти до керівництва і подальшого використання в роботі Загальне положення про залізничну станцію, організувати його вивчення причетними працівниками та забезпечити безумовне виконання його вимог.
5. З введенням в дію цього Положення вважати таким, що втратило чинність, загальне Положення про залізничну станцію, затверджене наказом Укрзалізниці від 5 грудня 2000 року № 555-Ц, ЦД-0035.
6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника генерального директора Укрзалізниці Мостового М.В.

Перший заступник
генерального директора Ю.М. Федюшин
Цитата:

1.1 Залізничні станції в перевізному процесі займають провідну роль. Вони забезпечують приймання, відправлення і пропуск поїздів, формування і розформування составів, приймання і видачу вантажів, на станціях виконуються пасажирські і вантажні операції, ремонтується рухомий склад тощо.
1.2 Загальне положення про залізничну станцію (далі Положення) розроблене з метою визначення основних напрямків господарської, економічної і соціальної діяльності станції і поширюється на станції, структурні підрозділи залізничного транспорту, технологія роботи яких взаємодіє з технологією роботи станцій.
1.3 Положенням про залізничну станцію визначаються:
- розподіл і призначення станцій за характером роботи, організація їх роботи;
- структура управління станцією;
- відповідальність, права і обов’язки начальника станції;
1.4 Залізнична станція є виробничим відокремленим структурним підрозділом залізниці, який, здійснюючи в регіоні своєї діяльності оперативно-господарське використання майна залізниці, забезпечує організацію перевезень пасажирів, вантажу, вантажобагажу і пошти, а також взаємодію й координацію виробничого процесу з іншими господарськими одиницями та функціональними структурними підрозділами апарату управління залізниці, державними органами прикордонного, митного та інших видів контролю при переміщенні через державний кордон осіб, транспортних засобів, вантажів і культурних цінностей.
1.5 Станція в своїй діяльності керується Конституцією і законами України “Про транспорт”, “Про залізничний транспорт”, “Про державний кордон України”, Положенням про пункти пропуску через державний кордон, Статутом залізниць України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 6 квітня 1998 р № 457, Правилами технічної експлуатації залізниць України, затвердженими наказом Міністерства транспорту України від 20.12.1996 р. № 411 та зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 25.02.1997 р. за № 50/1854 із змінами і доповненнями, внесеними наказами Міністерства транспорту України від 8.06.1998 р. № 226, від 23.07.1999 р. № 386 від 19.03.2002 р. № 179, Правилами перевезень вантажів, Правилами перевезень пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України, постановами Верховної Ради України, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, Міжнародними угодами, нормативними актами Міністерства транспорту та зв’язку України і Укрзалізниці, залізниці та дирекції залізничних перевезень, іншими чинними законодавчими та нормативно-правовими актами, а також цим Положенням.
1.6 Залізничні станції в залежності від обсягу і складності виконання пасажирських, вантажних і технічних операцій поділяються на позакласні, І, ІІ, ІІІ, ІV і V класів і можуть бути госпрозрахункові і негоспрозрахункові.
На господарському розрахунку, як правило, перебувають позакласні станції та станції Ι класу. Переведення залізничних станцій на господарський розрахунок проводиться за рішенням начальника залізниці.
1.7 Госпрозрахункові станції перебувають в підпорядкуванні залізниці в особі дирекцій залізничних перевезень, негоспрозрахункові станції входять до складу дирекцій залізничних перевезень, які підпорядковуються залізниці.
1.8 Залізничні станції знаходяться в оперативному підпорядкуванні відповідних Головних управлінь, управлінь Укрзалізниці, служб, дирекцій залізничних перевезень.
1.9 Виконання технологічних операцій, вирішення питань технічного оснащення, господарської, економічної і соціальної діяльності, матеріально-технічного забезпечення станції, оренди нежитлових приміщень, відчуження майна проводиться з розмежуванням операцій за службами перевезень, комерційної роботи та маркетингу, пасажирської та відповідно до підпорядкованості - відповідним відділам, службам, Головним управлінням Укрзалізниці.
1.10 Залізничні станції за своїм призначенням і основним характером роботи, що виконується, розподіляються на:
- пасажирські - станції, основним призначенням яких є обслуговування пасажирів прямого, місцевого та приміського пасажирського сполучення.
На пасажирських станціях виконуються операції з продажу проїзних документів та оформлення перевезення багажу, вантажобагажу, приймання, розформування, формування і відправлення пасажирських поїздів, технічне обслуговування і усунення виявлених несправностей пасажирських вагонів, зміна локомотивів і локомотивних бригад, обслуговування пасажирських поїздів.
- вантажні - станції, основним призначенням яких є виконання вантажної і комерційної роботи.
На вантажних станціях виконується приймання до перевезення, зважування, зберігання, навантаження, вивантаження, сортування і видача вантажів; переадресування вантажів, переробка контейнерів; оформлення перевізних документів; приймання, розформування, формування, комерційний огляд, технічне обслуговування і відправлення вантажних поїздів; інформування вантажовідправників і вантажоодержувачів про підхід, прибуття вантажів і подавання вагонів; виконання маневрової роботи з подавання (прибирання) вагонів на місця навантаження, вивантаження вагонів; обслуговування під’їзних колій підприємств; транспортно-експедиційне обслуговування;
- сортувальні - станції, основним призначенням яких є виконання операцій з розформування і формування поїздів відповідно до встановлених планом формування призначень; виконання операцій з пропуску поїздів без переробки і з частковою переробкою; технічне обслуговування, комерційний огляд составів поїздів і усунення виявлених несправностей вагонів; зміна локомотивів і локомотивних бригад.
На сортувальних станціях формуються технічні маршрути, що прямують на великі відстані без переробки на попутних технічних станціях, дільничні, збірні, вивізні та передаточні поїзди, може виконуватися навантаження, вивантаження на місцях загального користування і під’їзних коліях;
- дільничні - станції, основним призначенням яких є формування, розформування дільничних і збірних поїздів; приймання, технічне обслуговування і комерційний огляд, відправлення транзитних вантажних поїздів; зміна локомотивів і локомотивних бригад; навантаження, вивантаження вантажів і обслуговування під’їзних колій підприємств; приймання і відправлення пасажирських поїздів;
- проміжні (у т.ч. роз’їзди та обгінні пункти) - станції, основним призначенням яких є приймання, відправлення, обгін, схрещення і пропуск вантажних і пасажирських поїздів.
На проміжних станціях можуть виконуватися вантажні операції на місцях загального користування (навантаження і вивантаження вантажів) і обслуговування залізничних під’їзних колій підприємств, відчеплення і причеплення вагонів від (до) збірних поїздів та операції, які пов’язані з перевезеннями пасажирів.
На окремих проміжних станціях здійснюються операції з формування поїздів, оборот приміських составів та інші технічні операції.
Примітка: У тексті Положення, у всіх випадках, коли йдеться про роздільні пункти, що мають колійний розвиток (станція, роз’їзд, обгінний пункт, колійний пост), застосовано термін “станція”.
Станція, що виконує, крім свого основного призначення, роботу з приймання – передачі вагонів, вантажів і пасажирів між суміжними державами в технічному і комерційному відношенні з виконанням прикордонного, митного, санітарно-карантинного і інших видів контролю є прикордонною передавальною станцією.
Станція, що розташована перед кордоном із суміжною державою і наступною за цією станцією є станція суміжної держави, є прикордонною станцією.
1.11 Визначення станції за характером роботи проводиться начальником залізниці.
1.12 Залізничні станції діють на підставі Положення, яке розробляється для кожної залізничної станції на підставі цього Положення і затверджується відповідно до Статуту залізниці.
1.13 На кожній станції можуть виконуватися усі або окремі операції, пов’язані з перевезеннями вантажів, пасажирів, багажу, вантажобагажу і пошти, а на прикордонній залізничній станції може діяти пункт пропуску через державний кордон.
1.14 Визначення структури і затвердження положень про станції, віднесення станцій до класів для встановлення оплати праці керівників та фахівців проводиться: позакласних, І класу – начальником залізниці, а ІІ, ІІІ, ІV і V класів – начальником дирекції залізничних перевезень або заступником начальника залізниці з урахуванням вимог Показників щодо віднесення відособлених структурних підрозділів залізниць та підприємств до груп (класів) з оплати праці керівників.
1.15 Відкриття і закриття станцій для здійснення усіх чи окремих операцій проводиться у порядку, встановленому статтею 7 Статуту залізниць України.
1.16 На прикордонних залізничних станціях за рішенням Кабінету Міністрів України відкриваються (закриваються) пункти пропуску через державний кордон.
Рішення Кабінету Міністрів України про відкриття (закриття) пунктів пропуску через державний кордон оприлюднюється через засоби масової інформації. Реєстр пунктів пропуску веде Державна прикордонна служба України.
1.17 Станція на підставі доручення від імені залізниці укладає договори на здійснення діяльності у сфері транспортних послуг, пов’язаних з перевезенням вантажів та пасажирів (навантаження, вивантаження, зважування, експедитування тощо), а також може здійснювати ( не завдаючи збитків основному виробництву) інші види діяльності, що не заборонені законодавством України.
1.18 Агентські пункти з обслуговування осіб, залізничні вокзали 2 і 3 класів є виробничими структурними підрозділами залізниці у складі станцій, які безпосередньо підпорядковуються начальнику станції.
1.19 Залізнична станція не є юридичною особою.
Станція несе відповідальність за свої зобов’язання згідно з чинним законодавством і за належне дотримання вимог нормативних документів у сфері експлуатаційної діяльності.
1.20 Ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності здійснюється відповідно до Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”, Положень (стандартів) бухгалтерського обліку, Методичних рекомендацій по застосуванню Положень (стандартів) бухгалтерського обліку на залізничному транспорті, інших нормативних документів з ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.
1.21 Станція веде оперативний, податковий, статистичний і бухгалтерський облік всіх господарських операцій, складає місячні, квартальні і річні звіти.
1.22 Станція надає в установлені терміни до дирекції залізничних перевезень, а у разі її відсутності у складі залізниць – до залізниці, оперативну фінансову, статистичну і податкову звітність, а також веде оперативний облік і складає встановлені звіти з перевезень пасажирів і вантажів.
1.23 Госпрозрахункові станції самостійно ведуть бухгалтерський облік господарських операцій, мають рахунок в установах банку, печатку зі своїм найменуванням, штампи, бланки та реквізити, необхідні для здійснення своєї діяльності.
Госпрозрахункові станції виділені на окремий баланс, складають фінансову звітність і подають її у дирекцію залізничних перевезень для складання зведеної фінансової звітності.
Бухгалтерський облік господарських операцій негоспрозрахункових станцій ведуть дирекції залізничних перевезень.
1.24 Кошторис витрат на утримання станції розробляється станцією і затверджується начальником залізниці або начальником дирекції залізничних перевезень.
1.25 Особливість технології роботи залізничної станції, на території якої діє пункт пропуску через державний кордон, полягає в тому, що всі вантажі та транспортні засоби, які прибули із-за кордону та знаходяться на станції в очікуванні відправки за межі України, або які підлягають перевантаженню, перебувають “під митним контролем” і будь-які операції з ними можуть здійснюватись з дозволу митниці.
1.26 Госпрозрахункові станції на підставі довіреності, виданої уповноваженою особою залізниці, діють у правовідносинах від імені залізниці, а також можуть виступати позивачем і відповідачем в судових органах від імені залізниці.
1.27 Контроль і ревізія виробничої і фінансово-економічної діяльності станції здійснюється дирекцією залізничних перевезень, залізницею і Укрзалізницею, а також іншими органами у відповідності з чинним законодавством.

2 МАЙНО ТА ТЕХНІЧНЕ ОСНАЩЕННЯ ЗАЛІЗНИЧНИХ СТАНЦІЙ

2.1 Майно станції – це складова частина основних, оборотних засобів й інших цінностей залізниці, сукупного технічного оснащення засобів механізації і автоматизації та іншого майна залізниці, яке в залежності від характеру та обсягу функціональних обов’язків станції, використовується за цільовим призначенням для забезпечення приймання, відправлення і пропуску поїздів, формування і розформування составів, виконання пасажирських та вантажних операцій тощо, і є неподільним, закріплюється за станцією на правах оперативного користування.
2.2 Вартість майна відображається в окремому балансі госпрозрахункових станцій, а негоспрозрахункових – у балансі дирекцій залізничних перевезень.
Станція користується зазначеним майном відповідно до Положення про неї, вчиняючи за згодою залізниці щодо нього будь-які дії, які не суперечать чинному законодавству, Статуту залізниці та цьому Положенню.
Майно станції формується за рахунок:
- доходів від реалізації продукції (робіт, послуг);
- безоплатних та благодійних внесків, пожертвувань організацій і громадян;
- майна переданого їй в господарське управління;
- інших джерел, не заборонених законом.
2.3 Станція користується землею й іншими природними ресурсами відповідно до мети своєї діяльності та чинного законодавства.
2.4 Розгляд матеріалів та надання висновку про доцільність списання, відчуження та надання в оренду майна станції покладається:
- на пасажирську службу та Головне пасажирське управління - усіх об’єктів, розташованих на території залізничних станцій та привокзальних площах, призначених для обслуговування пасажирів незалежно від класу вокзалу;
- на служби комерційної роботи та маркетингу та Головне комерційне управління – усіх об’єктів, призначених для виконання вантажних та комерційних операцій;
- на служби перевезень та Головне управління перевезень – усіх об’єктів, призначених для виконання технологічних операцій, пов’язаних з рухом поїздів.
2.5 Збитки, завдані станції у результаті порушення її майнових прав громадянами, юридичними особами і державними органами, відшкодовуються згідно чинного законодавства.
2.6 Станції використовують технічні засоби, необхідне колійне оснащення, будинки і цивільні споруди, які знаходяться на балансі підприємств інших служб залізниці, та які повинні відповідати характеру і обсягам виконуваної роботи станції, безпеці руху і охорони праці.
До цих засобів відноситься:
- відповідний колійний розвиток;
- пристрої спостереження і контролю за рухом поїздів, вагонів та маневровою роботою, засоби автоматизації технологічних процесів, засоби механізації і автоматизації операцій, що виконуються в станційному технологічному центрі з обробки поїзної інформації і перевізних документів (СТЦ), засоби механізації та автоматизації для забезпечення безпеки руху та охорони праці;
- пристрої для приймання, оброблення і передачі інформації про поїзди і вантажі, автоматизовані робочі місця, автоматизовані системи управління;
- засоби зв’язку і передачі даних, гучномовного оповіщення;
- інформаційно-обчислювальна техніка для приймання, обробки та передачі інформації на поїзди та вантажі;
- пристрої для посадки, висадки і обслуговування пасажирів;
- квиткові каси: попередні, добові, приміські, каси міжнародного сполучення;
- багажні відділення;
- кімнати відпочинку;
- зали очікування та зали очікування підвищеної комфортності;
- сервісний центр з обслуговування пасажирів;
- пристрої для приймання, видачі, навантаження, вивантаження, сортування, зберігання вантажів і багажу;
- товарні контори (товарні каси) для оформлення перевезень вантажів, визначення та справлення провізних та додаткових платежів, ведення станційної комерційної звітності;
- пристрої для огляду вагонів (контейнерів) у комерційному відношенні, промислове телебачення, оглядові вишки запірно- пломбувальні пристроїв (ЗПП) та пристрої для їх навішування та зняття, вагонні ваги, інші технічні засоби;
- пристрої для приймання, розформування, формування і відправлення поїздів, пристрої для обслуговування, ремонту, екіпірування вагонів, постачання вагонів-ресторанів;
- пристрої сигналізації, централізації та блокування, освітлення, водопостачання, протипожежної безпеки;
- матеріали, інструменти та пристрої для усунення комерційних несправностей;
- відповідне облаштування пунктів пропуску.
- спеціальний технологічний транспорт.
2.7 Облаштування пунктів пропуску на прикордонних залізничних станціях проводиться відповідно до “Положення про пункти пропуску через державний кордон”.
2.8 У пунктах пропуску для проведення контролю небезпечних вантажів виділяються спеціальні місця відстою вагонів, що перевозять такий вантаж, інженерні та фортифікаційні характеристики яких дають змогу виключити у разі аварійної ситуації можливість створення загрози життю людей та навколишньому природному середовищу.
2.9 Інженерний захист території пунктів пропуску від небезпечних геологічних процесів, затоплення та підтоплення повинен бути комплексний і забезпечувати можливість безперервної роботи пунктів пропуску за будь-яких погодних умов.
2.10 На прикордонних залізничних станціях розташовуються пункти перевантаження вагонів з колії шириною 1520 мм на колію шириною 1435 мм і навпаки, контора передачі, прикордонні транспортно-експедиційні контори (Прикордон ТЕК), пункти перестановки та інші підрозділи.
2.11 Проектування, будівництво (реконструкція) та утримання пунктів пропуску здійснюються відповідно до законодавства. Технічні умови та проект будівництва (реконструкції) погоджуються з Міністерством транспорту та зв’язку України, Державною митною службою України та Державною прикордонною службою.
Рішення про проведення реконструкції пункту пропуску приймається, як правило, не пізніше ніж за один рік до її початку.
2.12 Оснащення пунктів пропуску технічними засобами для здійснення митного, прикордонного та інших видів контролів провадиться за рахунок коштів відповідних центральних органів виконавчої влади.

3 ФУНКЦІЇ ЗАЛІЗНИЧНИХ СТАНЦІЙ ТА ЇХ ЗАВДАННЯ
3.1 Основними завданнями станції є:
3.1.1 Виконання планів і завдань з перевезення вантажів, пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти відповідно до Статуту залізниць України, Правил перевезень вантажів на залізницях України, Правил технічної експлуатації залізниць України, Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізницями України й інших нормативних актів.
3.1.2 Забезпечення безпеки руху поїздів і маневрової роботи, безпеки працівників залізничного транспорту і пасажирів, збереження вагонів, рухомого складу і вантажів, забезпечення вимог охорони навколишнього природного середовища, протипожежної безпеки.
3.1.3 Зниження експлуатаційних витрат і собівартості перевезень, підвищення продуктивності праці і рентабельності перевезень.
3.1.4 Покращення умов праці і соціального захисту працівників станцій. Підвищення культури виробництва.
3.2 Основними функціями станцій є:
3.2.1 Приймання, відправлення, пропуск поїздів згідно з графіком руху поїздів.
3.2.2 Приймання до перевезення, навантаження, вивантаження, сортування, видача вантажів, оформлення перевізних документів, переадресування вантажів.
3.2.3 Розформування і формування поїздів згідно плану формування поїздів.
3.2.4 Організація роботи з пасажирськими поїздами і вагонами.
3.2.5 Продаж на вимогу громадян проїзних документів на поїзди, продаж квитків, абонементних квитків на поїзди приміського сполучення;
3.2.6 Приймання багажу до перевезення, зберігання багажу та вантажобагажу;
3.2.7 Розробка, виконання планів і заходів із забезпечення безпеки руху й охорони праці, технічного навчання і підвищення професійної підготовки працівників станції.
3.2.8 Розробка технологічного процесу роботи станції.
3.2.9 Розробка технічно-розпорядчого акта станції.
3.2.10 Введення в автоматизовані системи інформації про технологічні операції з поїздами, вагонами та контейнерами, що виконуються на станції, іншої інформації для виконання своїх функцій, отримання з автоматизованих систем повідомлень, довідок, нормативних матеріалів, необхідних для роботи станції.
3.2.11 Контроль за утриманням, стабільною роботою технічних засобів і пристроїв станції.
3.2.12 Розробка і проведення заходів зі збереження вантажів і рухомого складу.
3.2.13 Підготовка господарства і кадрів станції до роботи в осінньо-зимових умовах, чіткої організації на період снігопадів і заметілей.
3.3 Для виконання встановлених завдань станції забезпечують:
- своєчасне освоєння нових виробничих потужностей та введення в дію придбаного обладнання;
- раціональне використання матеріальних та паливно-енергетичних ресурсів;
- ефективне використання та збереження майна станції, вантажів та рухомого складу;
- розвиток допоміжної діяльності, розширення платних послуг населенню;
- повноту надходжень платежів, зборів і штрафів за перевезення вантажів, пасажирів, вантажобагажу та пошти і наданні послуги;
- своєчасну сплату податків і зборів (обов’язкових платежів) згідно з чинним законодавством;
- виконання заходів щодо удосконалення організації заробітної плати працівників з метою посилення їх матеріальної зацікавленості як у результатах особистої праці, так і в загальних підсумках роботи станції, забезпечення економного і раціонального використання фонду оплати праці і своєчасні розрахунки з працівниками;
- ведення бухгалтерського обліку та складання звітності згідно з чинним законодавством;
- ведення обліку та звітності з перевезень пасажирів та вантажів.



4 ГОСПОДАРСЬКА, ЕКОНОМІЧНА ТА СОЦІАЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЗАЛІЗНИЧНИХ СТАНЦІЙ
4.1 Станція проводить господарську діяльність згідно з планом на основі ефективного використання існуючих технічних засобів, трудових, матеріальних, фінансових ресурсів та інших внутрішніх резервів виробництва, при дотриманні режиму економії та забезпеченні збереження матеріальних цінностей, а також за рахунок впровадження досягнень науки, техніки і прогресивної технології у відповідності з діючим законодавством і з метою підвищення продуктивності праці та зниження собівартості перевезень.
4.2 Фінансування залізничних станцій за виконаний обсяг роботи по перевезеннях здійснюється за рахунок доходів від перевезень.
У розпорядження госпрозрахункової станції від залізниці та дирекції залізничних перевезень надходять кошти за виконану експлуатаційну роботу, а також доходи станції за надані послуги населенню, підприємствам і організаціям та інші надходження, передбачені фінансовими планами.
Планування, надходження і використання доходів від допоміжної діяльності та контроль за їх використанням господарствами залізничних станцій проводиться відповідно до Інструкції про порядок планування, одержання, використання, контролю за надходженням доходів залізничних станцій від надання додаткових послуг.
4.3 Економічна діяльність госпрозрахункових станцій визначається фінансовим планом, який розробляється начальником станції і подається до дирекції залізничних перевезень, служби перевезень, якщо станції знаходяться в підпорядкуванні служби перевезень. Коригування планів проводиться тільки за погодженням із дирекцією залізничних перевезень або службою перевезень.
Експлуатаційні витрати та показники господарської діяльності станцій, які не перебувають на господарському розрахунку, включаються до плану дирекції залізничних перевезень. План доходів і витрат затверджується начальником дирекції залізничних перевезень.
Керівникам станцій, які не перебувають на господарському розрахунку, можуть видаватися грошові кошти в підзвіт в межах граничних сум, встановлених вищестоящою організацією, для придбання канцелярського приладдя, сплати за виконання дрібних ремонтних робіт, експертизи та інших господарських потреб.
4.4 З метою збільшення доходів станція може розширювати підсобно-допоміжну діяльність, використовуючи ціни за вільними тарифами відповідно до розроблених і затверджених калькуляцій та укладених договорів.
4.5 Станція здійснює заходи щодо збільшення доходів і зниження собівартості перевезень, забезпечуючи економію витрат коштів, в тому числі фонду оплати праці, матеріальних і енергетичних ресурсів та їх цільове використання, забезпечення фінансової дисципліни, а також своєчасних розрахунків.
4.6 Станція забезпечує збереження бланків суворої звітності, грошових коштів, технічних засобів, а також вантажів під час їх знаходження на станції.
4.7 Станція надає вантажовідправникам послуги щодо відправлення вантажу за кордон, а саме:
- з оформлення міжнародних перевізних документів;
- з надання складських приміщень у користування для попереднього завезення вантажів до проходження митного догляду та відправлення із станції;
- з перестановки вагонів;
- з перевантаження з вагонів однієї ширини колії у вагони іншої ширини колії.
4.8 Станція контролює виконання вантажовідправниками і вантажоодержувачами, власниками під’їзних колій правил перевезення вантажів на залізничному транспорті, технічних умов навантаження і кріплення вантажів, технологічних нормативів на виконання навантажувально-розвантажувальних робіт і технологічних норм обігу вагонів на під’їзних коліях та безпосередньо станціях, вимог нормативних документів щодо схоронності вагонного парку.
Станція разом з підрозділами воєнізованої охорони залізниць організовує і здійснює заходи щодо збереження вантажів на станційних коліях, вантажних районах, контейнерних пунктах та інших місцях виконання вантажної роботи; додержання пропускного режиму, забезпечення режиму таємниці і виконання заходів з протитерористичної діяльності.
4.9 Станція організовує роботу на основі затвердженого технологічного процесу роботи станції або технології роботи збірних поїздів на проміжних станціях, єдиного технологічного процесу роботи залізничних під’їзних колій і станції примикання або інструкції про порядок обслуговування і організації руху на під’їзній колії, графіка руху поїздів, плану формування поїздів і місячних технічних нормативів навантаження і вивантаження, правил користування вагонами, а також розвитку галузевого змагання, впровадження прогресивних технологій, забезпечуючи ефективне використання технічних засобів та скорочення часу користування вагонами, своєчасне і якісне обслуговування пасажирів, вантажовідправників і вантажоодержувачів.
4.10 Технологічні процеси роботи станцій розробляються відповідно до вимог Типових технологічних процесів роботи станції начальником станції за участю начальника дистанції вантажно-розвантажувальних робіт, локомотивного і вагонного депо, дистанції колії, дистанції сигналізації та зв’язку, дистанції електропостачання, інформаційно-статистичного центру.
Технологічний процес роботи прикордонної, прикордонної передавальної залізничної станції, окрім зазначеного, розробляється відповідно до вимог “Основ технологии работы межгосударственной передаточной станции”, Типової технологічної схеми пропуску через державний кордон осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна, Порядку взаємодії митниць і залізниць України при переміщенні через митний кордон товарів та інших предметів у вантажних залізничних поїздах, Типової технологічної схеми пропуску через державний кордон автомобільних, водних, залізничних та повітряних транспортних засобів перевізників і товарів що переміщуються ними, Порядку здійснення митного контролю залізничних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон, інших нормативних документів та затверджується порядком, встановленим цим Положенням.
4.11 Технологічний процес роботи позакласної станції та станції I класу розробляється начальником станції, затверджується начальником залізниці і погоджується начальниками:
- служби перевезень;
- служби комерційної роботи та маркетингу;
- пасажирської служби;
- служби колії;
- служби сигналізації та зв’язку;
- служби локомотивного господарства;
- служби вагонного господарства;
- служби електропостачання;
- регіонального інформаційно-статистичного центру.
Технологічний процес роботи станцій ІІІ, ІV і V класів або технологія роботи збірних поїздів на проміжних станціях розробляється відділом перевезень дирекцій залізничних перевезень разом з причетними відділами, затверджується начальником дирекції залізничних перевезень і погоджується:
- причетними відділами (секторами) дирекції залізничних перевезень;
- начальником локомотивного депо, яке є основним для даної станції;
- начальником вагонного депо, працівники якого обслуговують цю станцію;
- начальником дистанції сигналізації та зв’язку;
- начальником дистанції колії;
- начальником району електропостачання, що обслуговує станцію.
Технологічний процес роботи станцій ΙΙ класу (сортувальних, вантажних, дільничних, пасажирських) розробляється начальником станції, узгоджується і затверджується порядком, встановленим для станцій ІІІ, ІV і V класів.
Технологічний процес роботи прикордонних, прикордонних передавальних станцій, крім того, узгоджується з митними органами контролю, а за необхідності, й з іншими органами державного контролю, відповідно до умов роботи на станції.
До розробки технології роботи збірних поїздів на проміжних станціях можуть залучатися технологічні групи. В технології відображаються норми часу на операції подавання (прибирання) вагонів на вантажно-розвантажувальні фронти, норми часу на операції, пов’язані з відчепленням (причепленням) вагонів, у т.ч. у випадках їх несправності, а також норми часу обробки приміських составів (для пунктів обороту), розрахунки норм простою вагонів на станціях від прибуття до відправлення.
Один примірник технологічного процесу роботи станції позакласної, I та ΙΙ класу надається до Головного управління перевезень Укрзалізниці.
4.12 Технологічний процес роботи станції або технологія роботи збірних поїздів на проміжних станціях повинні передбачати впровадження передових технологій і прийомів праці, обчислювальної техніки, автоматизацію і механізацію виробничих процесів, і бути направленими на освоєння обсягів перевезень з мінімальними затратами часу на виконання технологічних операцій при забезпеченні безпеки руху, охорони праці, збереження вантажів і рухомого складу.
4.13 Для кожного працівника станції на основі Довідника кваліфікаційних характеристик, типових посадових інструкцій, Технологічного процесу роботи станції або технології роботи збірних поїздів на проміжних станціях складаються:
для посадових осіб - посадові інструкції,;
для робітників – виробничі інструкції.
Посадовими та виробничими інструкціями встановлюються конкретні обов’язки, права і відповідальність при виконанні працівником технологічних операцій.
Посадові та виробничі інструкції розробляються керівниками підрозділів на кожну посаду та робоче місце і затверджуються:
для станцій позакласних, І і ІІ класів – начальником станції;
для станцій ІІІ, ІV і V класів – начальником дирекції залізничних перевезень.
Посадові інструкції начальника станції, його заступників, головного інженера станції та головного бухгалтера затверджуються начальником дирекції залізничних перевезень.
Один примірник посадової інструкції видається працівникові, другий зберігається у відділі кадрів (за відсутності відділу кадрів – у начальника станції).
4.14 Для всіх професій, які є на станції, розробляються інструкції з охорони праці. Порядок розробки, затвердження та введення в дію інструкцій з охорони праці для кожної професії або виду робіт повинен відповідати ДНАОП 0.00-4-15-98 “Положення про розробку Інструкцій з охорони праці”, затвердженому наказом Держнаглядохоронпраці від 29.01.98 № 9 та Рекомендаціям про порядок розробки Інструкції з охорони праці для працівників господарства перевезень ЦД-0023.
4.15 Порядок використання технічних засобів станції встановлюється технічно-розпорядчим актом станції (ТРА), який регламентує безпечне і безперешкодне приймання, відправлення і проходження поїздів через станцію, а також безпечне виконання маневрової роботи. Технічно-розпорядчий акт станції складається начальником станції у повній відповідності з вимогами Правил технічної експлуатації залізниць України, Інструкції з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України, Інструкції з сигналізації на залізницях України, Інструкції по складанню технічно - розпорядчих актів станцій.
До ТРА станції розробляються додатки. Відповідно до вимог Інструкції з складання технічно-розпорядчих актів станцій до технічно-розпорядчого акта станції надаються додатки, що передбачаються в обов’язковому порядку. Необхідність розробки інших додатків до ТРА та нормативних документів (місцевих інструкцій, методичних вказівок тощо), що не становлять додаток до ТРА, визначається начальником станції залежно від місцевих умов роботи.
Перескладання ТРА станції проводиться через 10 років. При наявності численних змін і доповнень в ТРА станції, що ускладнюють користування ним, ТРА станції повинен бути перескладений раніше 10-річного терміну. Рішення про перескладання ТРА станції приймає начальник позакласної станції та І класу, для станцій ΙΙ, ІІІ, ІV і V класів – начальник відділу перевезень дирекції залізничних перевезень. Контролюючі органи, які перевіряють відповідність ТРА станції діючій технології та умовам роботи, можуть надавати пропозиції щодо перескладання ТРА станції начальнику станції (начальнику відділу перевезень).
4.16 Затверджений технічно-розпорядчий акт станції, технологічний процес роботи станції або технологія роботи збірних поїздів на проміжних станціях, інші нормативні документи (Інструкції, методичні вказівки тощо) повинні бути вивченні всіма працівниками станції та працівниками суміжних служб, які за родом своєї діяльності безпосередньо керуються вказівками ТРА, технологічного процесу та інших нормативних документів.
4.17 Технічно-розпорядчі акти станцій, додатки до них, технологічні процеси роботи станцій, інші нормативні документи (Інструкції, методичні вказівки, тощо), які регламентують роботу станції і затверджені встановленим порядком, вводяться в дію наказом:
- начальника станції для станцій позакласних, Ι та ІΙ класу станцій;
- начальника дирекції залізничних перевезень - для станцій ІІІ, IV і V класів.
У випадках, коли начальник станції ІІ класу не має права видачі наказів, введення в дію вищезазначених документів здійснюється наказом начальника дирекції залізничних перевезень.
У наказі встановлюється термін введення в дію нормативних документів залежно від часу, необхідного для їх вивчення та перевірки знань.
4.18 Затвердження нормативних документів (у т.ч. додатків), що регламентують роботу станції, здійснюється не пізніше ніж за місяць до введення в дію нової технології, нових (реконструйованих) пристроїв тощо. Протягом цього місяця проводиться вивчення зазначених документів причетними працівниками.
Про дату затвердження нормативних документів начальник станції повідомляє структурні підрозділи, керівниками яких були погоджені такі нормативні документи.
4.19 Технічно-розпорядчі акти разом з додатками, які вводяться в дію після їх розроблення, у повному обсязі вивчаються причетними з наступним проведенням іспитів і записом у книгу РБУ-10.
Інші нормативні документи (інструкції, технологічні процеси, зміни, доповнення тощо) у повному обсязі вивчаються причетними з проведенням заліків і записом у журналі обліку технічного навчання.
Фахівці, відповідальні за перевірку знань та ознайомлення причетних з вищевказаними документами, в частині, що стосується їх роботи, найменування та склад комісій з проведення заліків призначаються наказом:
- начальника станції – для станцій позакласних, Ι та ΙΙ класу;
- начальника дирекції залізничних перевезень – для станцій ІІІ, ІV і V класу.
У випадках, коли начальник станції ΙΙ класу не має права видачі такого наказу, відповідальні фахівці призначаються наказом начальника дирекції залізничних перевезень.
Дату введення в дію зазначених документів начальник станції (начальник дирекції залізничних перевезень) сповіщає відповідно у дирекцію залізничних перевезень, службу перевезень та структурні підрозділи, керівниками яких були погоджені такі нормативні документи з наданням копій наказу.
4.20 Порядок розроблення, узгодження, затвердження змін нормативних документів (технологічних процесів роботи станцій, ТРА станцій, інструкцій, рекомендацій, положень, тощо) повинен проводитись у тому ж порядку, що і встановлений для нормативних документів (технологічних процесів роботи станцій, ТРА станцій, інструкцій тощо) при їх розробці, з урахуванням вимог ГСТУ 32.0.10.001-97 та ГСТУ 32.0.10.002-97.
Побудова, виклад, оформлення та зміст зміни нормативних документів повинні відповідати ГСТУ 32.0.10.001 та ДСТУ 1.5.
Примітка: Зміна нормативного документу – це часткова зміна його змісту (заміна, виключення або додання вимог), а також зміна, обмеження, зняття обмеження строку дії нормативного документу.

4.21 Станція забезпечує виконання обсягів перевезень відповідно до плану, встановлених технологічних норм на виконання операцій та завдань щодо перевезення вантажів та пасажирів при безумовному забезпеченні безпеки руху.
4.22 Оперативне планування поїзної і оперативної роботи станції на добу, зміну здійснюється на підставі добового і змінного плану-завдання дирекції залізничних перевезень (залізниці), аналізу становища, що склалося на станції до початку періоду, який планується, і даних інформації про підхід поїздів, вантажів, локомотивів.
Оперативний план роботи станції на зміну затверджується начальником станції або його заступником і включає завдання з приймання, відправлення, розформування і формування поїздів, здачі порожніх вагонів в регулювання, навантаження і вивантаження вагонів, планових робіт з ремонту і утримання залізничної колії та пристроїв станції, роботи снігоприбиральних і снігоочисних машин, інші завдання, виходячи з місцевих умов роботи станції.
Змінні плани-завдання, а також оперативні завдання, що стосуються зміни, доводяться до працівників станції при вступі їх на чергування. Відповідні розділи плану доводяться до відома працівників інших служб, що беруть участь у виконанні завдання.
4.23 Станція розробляє і організовує виконання заходів щодо постійного удосконалення організації, нормування і матеріального стимулювання праці, забезпечення дотримання трудової дисципліни і чинного законодавства про працю, безпеки руху поїздів, вимог нормативно-правових актів з охорони праці, впровадження прогресивних форм організації та оплати праці, забезпечує своєчасне освоєння нової техніки та нових комп’ютерних технологій, організовує роботу з впровадження винахідництва і раціоналізаторства, науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, підтримує і заохочує новаторів виробництва.

5 УТРИМАННЯ СТАНЦІЙНИХ СПОРУД, ПРИСТРОЇВ І МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАЛІЗНИЧНИХ СТАНЦІЙ

5.1 Для забезпечення безперебійного і безпечного руху поїздів і маневрової роботи на станції всі споруди і пристрої, а також службово-технічні будівлі і цивільні споруди повинні систематично оглядатись.
Недоліки в утриманні споруд чи пристроїв повинні усуватись у встановлені терміни.
5.2 Огляд споруд і пристроїв здійснюється працівниками, які безпосередньо їх обслуговують, а також начальниками станцій, депо, дистанцій чи дільниць, у підпорядкуванні яких перебувають ці споруди та пристрої, згідно з порядком і в терміни, визначені відповідними положеннями та інструкціями.
Огляд службово-технічних будівель і цивільних споруд проводиться відповідно до Інструкції про порядок огляду будівель і споруд на залізничному транспорті.
5.3 Відповідальність за стан споруд та пристроїв, службово-технічних приміщень та цивільних споруд, що знаходяться на території станції, покладається на керівників підприємств, на балансі яких вони знаходяться.
Відповідальність за поточне утримання споруд та пристроїв, службово-технічних приміщень та цивільних споруд, що знаходяться на території станції, покладається відповідно на начальника станції, депо, дистанції або дільниці, на балансі яких знаходяться ці споруди і пристрої.
Контроль за роботою працівників, які обслуговують і відповідають за стан споруд, пристроїв, службово-технічних будівель і цивільних споруд, що знаходяться на території станції, покладається відповідно на начальника станції, депо, дистанції або дільниці, на балансі яких знаходяться ці споруди, пристрої, службово-технічні будівлі і цивільні споруди.
5.4 Огляд головних, приймально-відправних колій, стрілочних переводів на головних і приймально-відправних коліях проводиться відповідно до вимог Практичних рекомендацій з проведення комісійних місячних оглядів колій, стрілочних переводів, пристроїв СЦБ та зв’язку, контактної мережі на станціях залізниць України ЦД-0032.
Під’їзні колії, які не знаходяться на балансі дистанції колії і обслуговуються локомотивами залізниць та складацькими бригадами станції, а також стрілочні переводи на них, щоквартально оглядаються начальником станції, шляховим майстром, працівником під’їзної колії та іншими причетними працівниками.
5.5 Огляди колій на маршрутах прямування пасажирських поїздів неспеціалізованими коліями проводяться перед прийманням першого поїзда працівниками дистанції колії за посадою не нижче бригадира колії.
Результати огляду записуються до Журналу огляду колій, стрілочних переводів, пристроїв СЦБ та зв’язку, контактної мережі (ф. ДУ-46).
5.6 Періодичність огляду інших колій та стрілочних переводів на станції, склад комісії визначаються наказами начальників дирекцій залізничних перевезень, а за відсутності їх у складі залізниці – наказом начальника залізниці.
5.7 Рейки та стрілочні переводи на головних та приймально-відправних коліях перевіряються дефектоскопними візками за графіком, затвердженим начальником дистанції колії. Приступати до перевірки рейок та стрілочних переводів на станціях можна після відповідного запису керівника робіт в Журналі ф. ДУ-46.
5.8 Технічний стан всіх споруд і пристроїв, а також організація виробничого процесу на станції повинні забезпечувати охорону праці працівників, які беруть участь у виконанні технологічного процесу, безпеку руху поїздів і безпеку пасажирів під час перебування на станції, повне збереження вагонного парку і вантажів, що перевозяться під час приймання, відправлення, пропускання поїздів та виконання маневрової роботи, під час навантаження та розвантаження вагонів. Робота пристроїв і споруд станцій, що не забезпечують дотримання цих вимог, повинна бути негайно припинена до усунення недоліків.
Споруди і пристрої станції, службово-технічні будинки повинні знаходитись у належній чистоті.
Ремонт, утримання станційних пристроїв і матеріально-технічне забезпечення станцій покладається на відповідні господарські підрозділи.
Начальник станції здійснює контроль за утриманням і роботою всіх пристроїв станції. Вказівки начальника станції про усунення недоліків і несправностей в роботі технічних засобів, які використовуються на станції, є обов’язковими для виконання працівниками всіх суміжних служб, відповідальних за їх технічний стан.
5.9 Для утримання у справному стані централізованих і нецентралізованих стрілочних переводів, споруд та пристроїв, засобів обчислювальної та оргтехніки на станції на відповідні підрозділи покладаються такі функції:
5.9.1 На станцію:
- чищення та змащування нецентралізованих стрілочних переводів, які обслуговуються черговими стрілочних постів. Порядок чищення та змащування стрілочних переводів, що не перебувають у віданні чергових стрілочних постів, визначається начальником дирекції залізничних перевезень (начальником залізниці);
- утримання в чистоті стрілочних покажчиків на стрілочних переводах з неелектричним освітленням, що обслуговуються станцією;
- організація виконання періодичного обкатування малодіяльних ділянок колій та стрілочних ділянок з рейковими колами згідно з графіками, затвердженими начальником дирекції залізничних перевезень;
- встановлення, утримання і заміна знаків безпеки праці (покажчиків маршрутів службового проходу, знаків, надписів, що забороняють знаходження сторонніх осіб на території станції та інше);
- здійснення заходів щодо забезпечення охорони навколишнього природного середовища від забруднення;
- утримання в схоронності і пожежній безпеці технічних пристроїв і приміщень, що знаходяться на балансі станції та обслуговуються працівниками станції.
- утримання в чистоті вокзалу, окрім вокзалів позакласних та І класу, станційних службових та технічних будівель, вантажних складів;
- очищення від снігу, льоду, сміття та інших забруднень вантажних платформ, пасажирських платформ, окрім платформ на вокзалах позакласних і І класу.
На вокзали позакласні та I класу покладається:
- утримання в належній чистоті вокзалу, очищення від снігу, льоду, сміття та інших забруднень пасажирських платформ, пішохідних мостів і переходів.
- правильне розміщення, забезпечення стійкої роботи автоматизованих систем резервування місць та продажу квитків, системи квитково-друкувальних машин і автоматів, камер схову самообслуговування, автоматичних покажчиків відправлення поїздів, інформаційно-довідкових пристроїв, які пов’язані з обслуговуванням пасажирів;
- освітлення споруд для обслуговування пасажирів.
Порядок утримання в належному санітарно - технічному стані пасажирських павільйонів та платформ на зупиночних пунктах визначається начальником залізниці.

5.9.2 На дистанцію колії:
- ремонт і поточне утримання станційних, деповських колій, колій вантажних районів, тягових підстанцій дистанцій контактної мережі та інших об’єктів електропостачання, що знаходяться на балансі дистанції колії;
- ремонт та поточне утримання стрілочних переводів та глухих пересічень;
- утримання баластної призми у встановлених розмірах;
- своєчасне усунення напливів на рамних рейках, гостряках, вусовиках і сердечниках хрестовин;
- поточне утримання і ремонт тяг, які з’єднують стрілочні гостряки, серег, сергових і стопорних болтів, закладок, вкладишів, стрілочних подушок та підкладок, валиків з’єднувальних тяг, наявність закруток в болтових з’єднаннях;
- встановлення, ремонт та утримання контрольних стрілочних замків (не зв’язаних з пристроями сигналізації, централізації та блокування (СЦБ));
- встановлення, ремонт та утримання стрілочних покажчиків, скидальних гостряків, стрілок і рейок, башмакоскидачів, поворотних брусів, поворотно-запірних башмаків; перевідних стрілочних механізмів, покажчиків колійного загородження, шарнірно-колінчатих замикачів;
- встановлення, заміна та справне утримання ізолюючих деталей ізолюючих стиків, серг вістряків, зв’язних смуг і розпірок стрілочних переводів, арматури обдування і обігріву стрілок, прогонових споруд мостів, настилів переїздів, шпал, трубопроводів, стикових з’єднувачів (приварних і штепсельних) на перегонах і станціях, а також свердління отворів для стрілочних і тягових з’єднувачів та джемперів, дросельних, міждросельних та бутлежних перемичок, встановлення стрілочних і тягових з’єднувачів та джемперів при заміні рейок і стрілочних переводів;
- контроль технічного стану, закріплення та заміна болтів, як на централізованих, так і не на нецентралізованих стрілочних переводах;
- чищення та змащування централізованих стрілочних переводів;
- утримання в постійній чистоті і справності систем водовідведення;
- обладнання і утримання в належному стані призм тупикових колій, які знаходяться на балансі дистанції колії;
- ремонт і поточне утримання пішохідних мостів і тунелів, які знаходяться на балансі дистанції колії;
- облаштування, ремонт і утримання пішохідних переходів через колії, настилів на станціях і переїздах, що знаходяться на балансі дистанції колії та брусів шлагбаумів;
- утримання, поточний ремонт і очищення від снігу залізничних під’їзних колій, що знаходяться на балансі дистанції колії.
Освітлення і очищення від снігу цих під’їзних колій в межах території підприємств і біля фронтів навантаження і вивантаження здійснюється силами і засобами вантажовідправників, вантажоодержувачів, користувачами під’їзних колій;
- очищення всіх централізованих стрілок, станційних колій і міжколійя від снігу, льоду, сміття, небажаної рослинності й інших забруднень. Порядок о6чищення встановлюється наказом начальника залізниці;
- виконання робіт з утримання в чистоті території дистанції, здійснення заходів щодо забезпечення охорони навколишнього природного середовища від забруднення.
Очищення від снігу, льоду, сміття та інших забруднень внутрішньостанційних проїздів, переходів, пішохідних мостів та тунелів проводиться структурними підрозділами, на балансі яких знаходяться ці пристрої.
Утримання в чистоті деповських колій, колій екіпірування, ремонту, відстою і запасу рухомого складу, промивки, очищення і дезинфекції вагонів, тягових підстанцій й інших об’єктів електропостачання, колій на базах і складах здійснюється організаціями, які користуються цими коліями.

5.9.3 На дистанцію сигналізації та зв’язку:
- обслуговування і ремонт технічних засобів сигналізації, централізації та блокування, механізації і автоматизації сортувальних гірок, промислового телебачення, що застосовується на станціях, провідного й радіозв’язку, включаючи кабельні і повітряні лінії для пристроїв СЦБ та зв’язку, які розташовані на станції й знаходяться на балансі дистанції сигналізації та зв’язку;
- встановлення, заміна та справне утримання приладів рейкових кіл (колійних реле, трансформаторів, генераторів, фільтрів тощо), кабелів, кабельних стійок, ящиків, дросель-трансформаторів, перемичок до кабельних стійок, ящиків і муфт, дросельних і міждросельних перемичок, перехідних і тягових з’єднувачів та джемперів, магнітних педалей, шлейфів АЛС, ізоляції гарнітурних кутників, заземлень польових пристроїв СЦБ на роздільних пунктах і перегонах, а також стикових з’єднувачів (приварних і штепсельних) на станціях (роз’їздах, блок - постах);
- технічне обслуговування радіостанцій, що використовуються працівниками станції, їх ремонт, заміна і зарядка акумуляторів;
- встановлення, ремонт і утримання реєстраторів службових переговорів, магнітофонів, диктофонів, годинників в парках, на пероні і в приміщеннях станції, а також телетайпних апаратів, встановлених на станціях, де відсутні підрозділи інформаційно-статистичних центрів;
- ремонт і утримання пристроїв пневматичної і механічної пошти, башмаконакладачів, автоматизованих пристроїв для закріплення рухомого складу на коліях станції, централізованого огородження составів при технічному обслуговуванні і безвідчіпному ремонті вагонів на коліях станції, та інших пристроїв механізації і автоматизації станційних процесів;
- забезпечення справного технічного стану засобів автоматичного контролю технічного стану рухомого складу;
- очищення пристроїв СЦБ та зв’язку від сміття, рослинності, снігу, інших забруднень й утримання в чистоті території, що знаходиться у віданні дистанції, та здійснення заходів щодо охорони навколишнього природного середовища від забруднення.
5.9.4 На дистанцію електропостачання:
- технічне утримання і ремонт пристроїв електропостачання, безперебійне живлення електроенергією всіх споживачів станції (відповідно до їх категорії), у т.ч. засобів обчислювальної техніки, в межах встановлених лімітів електроспоживання та відповідно до норм освітленості;
- встановлення, заміна та справне утримання заземлень опор контактної мережі та їх іскрових проміжків, заземлень пішохідних мостів, шляхопроводів, естакад та інших споруд, на яких закріплена контактна мережа, постів секціювання, пунктів паралельного з’єднування, комплектних трансформаторних підстанцій, приводів роз’єднувачів на перегонах і роздільних пунктах, відсмоктувальних фідерів тягових підстанцій, відсмоктувальних ліній і дросель-трансформаторів (з перемичками), які встановлені спеціально для заземлення цих пристроїв і для підключення відсмоктувальних фідерів, електротягових з’єднань під’їзних колій тягових підстанцій;
- ремонт і утримання у справному стані пристроїв зовнішнього освітлення станцій, пунктів зупинки і пасажирських платформ у відповідності з нормами освітленості, забезпечення та встановлення електроламп зовнішнього освітлення на станціях, пунктах зупинки і пасажирських платформах та переїздах;
- встановлення, ремонт і утримання загороджувальних щитів над контактною мережею, нанесення попереджувальних знаків безпеки на шляхопроводах і пішохідних мостах проводиться тим підрозділом Укрзалізниці, на балансі якого перебувають шляхопровід або пішохідний міст;
- утримання в чистоті території, що знаходиться у віданні дистанції, своєчасне її очищення від сміття, рослинності, снігу, льоду та інших забруднень, здійснення заходів щодо охорони навколишнього природного середовища від забруднення.
5.9.5 На механізовану дистанцію вантажно-розвантажувальних робіт:
- утримання в технічно справному стані вантажопідйомних машин і механізмів та їх повне використання;
- забезпечення своєчасного навантаження і вивантаження вагонів, контейнерів і автомобілів з найменшими затратами трудових, матеріальних і фінансових ресурсів;
- удосконалення системи організації вантажно-розвантажувальних робіт;
- впровадження комплексної механізації і автоматизації виробничих процесів;
- скорочення часу знаходження вагонів і автомобілів під вантажними операціями;
- дотримання габариту навантаження та вивантаження вантажів;
- утримання в чистоті території, що знаходиться у віданні дистанції, своєчасне її очищення від сміття, рослинності, снігу, льоду та інших забруднень, здійснення заходів щодо охорони навколишнього природного середовища від забруднення.

5.9.6 На регіональний інформаційно-статистичний центр:
- забезпечення безперервного автоматизованого номерного обліку наявності та перебування вагонів на станційних та під’їзних коліях;
- накопичення, обробка і зберігання інформації про поїзди, вагони та вантажі;
- розробка і впровадження разом із станційним персоналом автоматизованої системи управління роботою станції;
- встановлення, ремонт, експлуатація та ефективне використання засобів обчислювальної техніки, утримання їх в технічно справному стані;
- встановлення, ремонт і утримання телетайпних і факсимільних апаратів;
- розробка, впровадження та супроводження програм АРМ.
5.9.7 На локомотивне депо:
- забезпечення станцій маневровими засобами відповідно до планів і оперативних наказів дирекції залізничних перевезень (залізниці) і утримання їх у справному стані;
- своєчасне прибирання деталей тягового рухомого складу, обтиральних матеріалів, залишків палива з міжколійя і колій екіпірування, складів палива, поворотних трикутників, колій відстою й запасу локомотивів і моторвагонного рухомого складу та інших колій;
- очищення від бруду і сміття оглядових канав і поворотних кругів;
- постачання паливом для обігріву службово-технічних будівель, контроль за додержанням норм витрати паливно-енергетичних ресурсів і завдань з їх економії;
- утримання в чистоті території, що знаходиться у віданні локомотивного депо, своєчасне її очищення від сміття, рослинності, снігу, льоду та інших забруднень, здійснення заходів щодо охорони навколишнього природного середовища від забруднення.
5.9.8 На вагонне депо (дільницю):
- забезпечення своєчасного, з дотриманням вимог технологічного процесу роботи станції, технічного обслуговування поїздів, составів, вагонів;
- забезпечення паливом та екіпірування вагонів, вагонів-ресторанів пасажирських поїздів.
- складування на виділених ділянках міжколійя і утримання в габариті запасних частин і деталей вагонів, стелажів, засобів механізації безвідчіплювального ремонту вагонів;
- прибирання з колій і міжколійя деталей рухомого складу, виконання робіт з утримання в чистоті території вагонного депо, колій ремонту, екіпірування та відстою вагонів та своєчасне їх очищення від технологічного сміття, рослинності, снігу, льоду та інших забруднень, здійснення заходів щодо забезпечення охорони навколишнього природного середовища від забруднення;

5.9.9 На будівельно-монтажні експлуатаційні управління:

- ремонт, поточне утримання службово-технічних приміщень, будівель і споруд, що знаходяться на балансі будівельно-монтажних експлуатаційних управлінь, усунення в установлені терміни несправностей, що виникають у них;
Виконання великих за обсягом ремонтно-будівельних робіт може здійснюватись спеціалізованими ремонтно-будівельними організаціями;
- теплопостачання й обслуговування систем опалення службово-технічних приміщень, будівель й інших станційних приміщень;
- обслуговування і утримання в справному технічному стані пристроїв систем опалення, холодного, гарячого водопостачання і каналізації, внутрішнього електроосвітлення, службово-технічних будівель, зовнішніх інженерних мереж, що знаходиться на балансі будівельно-монтажних експлуатаційних управлінь.
У разі знаходження систем опалення, холодного гарячого водопостачання і каналізації, внутрішнього електроосвітлення, службово-технічних будівель, зовнішніх інженерних мереж на балансі інших структурних підрозділів залізниці порядок їх обслуговування, утримання у справному технічному стані визначається начальником залізниці.
- обслуговування санітарних вузлів станції, які не мають каналізації, крім щоденного прибирання;
- встановлення, ремонт, утримання пристроїв обліку витрат води, електроенергії, опалення;
- ремонт і утримання зовнішніх і резервних систем водопостачання і водовідведення;
- безперебійне постачання водою будівель, споруд і приміщень станції;
- утримання у справному стані гідроколонок для можливості використання паровозів.
У разі знаходження складських приміщень та інших приміщень дистанції на території станції утримання в чистоті території, прилеглої до цих приміщень та своєчасне очищення її від сміття, рослинності, снігу, льоду та інших забруднень, здійснюється дистанцією.
Укладання договорів на тепло та водопостачання станції проводиться керівниками підприємств, на балансі яких знаходяться пристрої подачі води та тепла або службово-технічні будівлі та цивільні споруди, на підставі доручення від імені залізниці.
При наявності в складі залізниць дистанцій водопостачання на них покладаються такі функції:
- ремонт і утримання зовнішніх і резервних систем водопостачання;
- безперебійне постачання водою будівель, споруд і приміщень станцій;
- утримання у справному технічному стані гідроколонок (для можливості використання паровозів).
5.9.10 На відділ (службу) матеріально технічного постачання:
- постачання меблів та інвентарю для службово-технічних, виробничих і адміністративних приміщень станцій;
- ручних електричних ліхтарів, запасних акумуляторів до них та іншого сигнального інвентарю;
- радіостанцій та акумуляторних батарей до них;
- електроламп, інвентарю для обслуговування нецентралізованих стрілочних переводів;
- гальмових башмаків;
- магнітофонів, рулонного телетайпного паперу, фарбувальної стрічки,
- матеріалів, інструментів, пристосувань та пристроїв для виявлення та усунення комерційних несправностей на пунктах комерційного огляду (ПКО);
- канцелярського приладдя та інших витратних матеріалів й інструменту та забезпечення працівників станцій форменим одягом, спецодягом і захисними пристроями.
5.10 Встановлення, ремонт і утримання ваг всіх систем, забезпечення запірно - пломбувальними пристроями, пломбувальними лещатами та їх ремонт здійснюється підрозділами служби комерційної роботи та маркетингу залізниці.
5.11 Постачання бланків станційного обліку і звітності, бланків поїзних документів всіх форм здійснюється підрозділом статистики Інформаційно-статистичного центру, а бланків суворої звітності – фінансово-економічною службою залізниці за заявками станції.
5.12 Забезпечення робочих місць аптечками, своєчасне поповнення і заміна медикаментів покладається:
- на госпрозрахункових станціях - на начальника госпрозрахункової станції;
- на всіх інших станціях – на начальника дирекції залізничних перевезень за його заявками через службу матеріально-технічного забезпечення.
Утримання на станції пунктів першої допомоги, виконання робіт з дезінфекції, дезінсекції та інших видів санітарного оброблення вокзалів, пасажирських і службово-технічних приміщень здійснюється санітарно-епідеміологічними станціями.
5.13 Утримання в справності під’їзних колій підприємств і організацій, які знаходяться не на балансі залізниці, дотримання встановленого габариту, а також організація роботи на під’їзних коліях здійснюються організаціями, яким належать ці колії.
5.14 Порядок ремонту гальмових башмаків, виготовлення і ремонту спеціальних вилок для розчеплення вагонів і укладання гальмових башмаків, очищення території станції, утримання і заміни гідравлічних колонок, утримання пристроїв водопостачання встановлюється начальником дирекції залізничних перевезень (начальником залізниці).
5.15 За рішенням начальника залізниці пасажирським, вантажним, сортувальним, дільничним станціям можуть бути виділені засоби авто- мото-транспорту, механізації та інша техніка.

6 КЕРІВНИЦТВО ЗАЛІНИЧНОЮ СТАНЦІЄЮ, ПРАВА І ОБОВ’ЯЗКИ НАЧАЛЬНИКА СТАНЦІЇ

6.1 Керівництво станцією здійснює начальник станції.
Начальник позакласної станції призначається на посаду начальником залізниці за узгодженням з відповідним головним управлінням Укрзалізниці (перевезень, комерційним, пасажирським).
Начальник станції 1 класу призначається на посаду начальником залізниці за узгодженням із відповідною службою залізниці (перевезень, комерційної роботи, пасажирською).
Начальники станцій решти класів, а також заступники начальника станції всіх класів, головні інженери, головні бухгалтери призначаються на посаду начальником дирекції залізничних перевезень (начальником залізниці).
6.2 Керівництво станцією забезпечується начальником станції через апарат, організаційна структура якого затверджується начальником залізниці (начальником дирекції залізничних перевезень).
Розподіл обов’язків між керівниками станції і порядок їх підпорядкування затверджується наказом начальника станції.
6.3 Повноваження трудового колективу станції реалізуються загальними зборами (конференцією) згідно з чинним законодавством.
Взаємовідносини трудового колективу станції з адміністрацією станції регулюються чинним законодавством, цим Положенням й колективним договором.
Начальник станції має право приймати рішення, які не суперечать законодавству України та цьому Положенню.
6.4 Начальник станції:
- самостійно вирішує питання діяльності станції, за винятком тих, що віднесені чинним законодавством до компетенції залізниці та дирекції залізничних перевезень;
- діє на підставі доручення від імені залізниці, представляє її та станцію в усіх установах та організаціях, в митних, санітарно-карантинних та інших органах державного контролю з правом підписання документів;
- укладає на підставі доручення від імені залізниці договори, видає доручення і підписує грошові документи;
- контролює роботу та виконання посадових обов’язків, аналізує виробничі показники та забезпечує вимоги охорони праці працівників станції;
- розслідує випадки порушень нормальної роботи станції, Правил технічної експлуатації залізниць, інструкцій і наказів, розробляє заходи щодо їх запобігання;
- забезпечує поліпшення умов праці, виконання трудового законодавства, правил і норм охорони праці та виробничої санітарії, підвищення культури виробництва;
- розподіляє обов’язки між посадовими особами;
- призначає на посаду та звільняє з посади працівників згідно із затвердженою номенклатурою посад та штатним розписом на станціях позакласних, Ι та ΙΙ класу.
На станціях ІІІ, ІV і V класів приймання, переміщення та звільнення працівників з роботи здійснюється за поданням начальника станції начальником дирекції залізничних перевезень.
У випадках, коли начальник станції ІІ класу не має права приймання, переміщення та звільнення працівників з роботи, приймання, переміщення та звільнення працівників здійснюється за поданням начальника станції начальником дирекції залізничних перевезень;
- у межах своєї компетенції видає накази, розпорядження, обов’язкові для виконання всіма працівниками станції, вживає заходів до заохочення працівників станції;
- накладає дисциплінарні стягнення на працівників станції за порушення трудової і виробничої дисципліни, вживає заходів до усунення порушень норм чинного законодавства, нормативних актів, наказів та розпоряджень Міністерства транспорту та зв’язку, Укрзалізниці, залізниці, дирекції залізничних перевезень;
- погоджує питання, які стосуються забезпечення роботи станції, перспективних і річних планів розвитку, впровадження нової техніки, удосконалення технології роботи, будівництва та реконструкції підприємств інших служб в межах станції.
Показники преміювання працівників всіх служб, що працюють на станції і забезпечують виконання встановлених станцією показників роботи, погоджуються з начальником станції.
В оперативному підпорядкуванні начальника станції знаходяться працівники всіх служб, які обслуговують рухомий склад та пристрої, що розміщені на території станції.
6.5 Начальник прикордонної залізничної станції на підставі міждержавних Угод в межах компетенції, наданої йому начальником залізниці, з метою організації ритмічної роботи і налагодження ділових виробничих стосунків із представниками станції суміжної держави, має право перетину кордону безпосередньо через пункт пропуску, що діє на цій станції, незалежно від його статусу.
6.6 Для вирішення виробничих питань на суміжній території, начальник прикордонної залізничної станції при перетині кордону має право запрошувати на робочі зустрічі експертів, перекладача, інших фахівців. Загальна кількість делегації не повинна перевищувати необхідної достатності.
6.7 З метою удосконалення всіх видів контролю, спрощення процедури митного оформлення, періодично, але не рідше одного разу на півріччя начальник прикордонної залізничної станції має право проводити спільні наради з підрозділами прикордонних військ і митних органів та інших державних органів контролю, що виконують свої функції в пункті пропуску через державний кордон, а також представників правоохоронних органів. Результати нарад оформляються документально (протоколом) та в подальшому здійснюється контроль за їх виконанням.
6.8 Начальник станції на підставі доручення від імені залізниці має право:
- надавати транспортні послуги на підставі тарифів, які встановлюються згідно з чинним законодавством;
- дозволяти позапланові перевезення вантажів, зміну передбачених планами перевезень станцій та залізниць призначення вантажів відповідно до Статуту залізниць України та розпоряджень Укрзалізниці, залізниці;
- перевіряти стан безпеки руху, споруд та пристроїв залізничного господарства на під’їзних коліях підприємств і організацій, установ, які перебувають не на балансі дистанції колії і обслуговуються локомотивами залізниць та складацькими бригадами станції за участю уповноваженого представника підприємства. У разі виявлення несправностей, що загрожують безпеці руху поїздів або безпеці працюючих, а також збереженню рухомого складу, своїм розпорядженням начальник станції має право закрити під’їзну колію для подачі вагонів до усунення несправностей;
- давати розпорядження з питань, що пов’язані із забезпеченням роботи станції, працівникам інших структурних підрозділів залізничного транспорту, які працюють на території станції, у тому числі: шляховим майстрам, бригадирам колії, старшим електромеханікам, електромеханікам СЦБ та зв’язку, електромеханікам дистанції контактної мережі, оглядачам вагонів, машиністам маневрових локомотивів, працівникам та майстрам виробничих ділянок механізованої дистанції вантажно-розвантажувальних робіт, начальникам транспортно-експедиційних підприємств тощо.
У разі невиконання працівниками розпоряджень начальника станції останній може подавати пропозиції керівникам відповідних служб про притягнення до відповідальності працівників (накладання на них дисциплінарних стягнень). У таких випадках начальник станції надає подання керівнику підприємства, в якому працюють вказані працівники, а його копію подає начальнику відповідної служби та начальнику дирекції залізничних перевезень. Це подання підлягає обов’язковому розгляду керівником, який після його розгляду в 10-ти денний термін інформує начальника станції про прийняте рішення;
- відстороняти від виконання обов’язків працівників станції з виданням відповідного наказу, а також працівників інших служб з негайним повідомленням про це відповідному керівнику, якщо внаслідок дій працівників виникає загроза безпеці руху поїздів, безпеці людей або збереженню вантажів;
- подавати начальнику залізниці, начальнику дирекції залізничних перевезень пропозиції щодо заохочення працівників підрозділів та підприємств, що забезпечують роботу станції, за проведення робіт, направлених на підвищення доходів, ефективності використання рухомого складу, а також давати подання про повне або часткове позбавлення премії цих працівників за порушення технологічного процесу роботи станції, порушення безпеки руху, графіка відправлення поїздів;
- організовувати комісії та скликати наради з питань роботи станції з представниками інших підприємств і власників під’їзних колій.
- надавати пропозиції керівникам суміжних служб щодо призначення на посаду начальників пунктів технічного обслуговування вагонів, шляхових майстрів, старших електромеханіків, майстрів виробничих дільниць вантажно-розвантажувальних робіт, які забезпечують виконання станційних технологічних операцій;
- на службову квартиру в порядку, передбаченому чинним законодавством, обов’язкову телефонізацію квартири та в необхідних випадках – право на службовий автомобіль.
6.9 Начальник станції несе відповідальність за:
- фінансово-господарську діяльність станції, виконання завдань, передбачених цим Положенням, чинним законодавством України, нормативними і правовими актами Міністерства транспорту та зв’язку України, Укрзалізниці, залізниці, дирекції залізничних перевезень;
- ефективне використання державного майна відповідно до чинного законодавства;
- розголошення комерційної таємниці;
- дотримання порядку використання та збереження службової інформації обмеженого користування;
- стан профілактики правопорушень і злочинів на станції;
- організацію та достовірність обліку й звітності на станції;
- організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів і звітності протягом встановленого терміну.



Часовой пояс GMT +3, время: 11:29.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd. Перевод: zCarot